Om det var en nagelbitare att följa Kalix och IFK Motala spela 4–4 i vinterkylan i onsdags, så var det gäspningarnas match i iskalla, men isperfekta Sapa arena två dagar senare.

Det var totalt ospännande när Vetlanda BK, som tänker gå långt i SM-slutspelet i vår under gamle IFK-tränaren Patrik Johansson, fullkomligt lekte bort nykomlingen IFK Motala.

Det Motalaförsvar som tidigare agerat kompakt utomhus mot lag som Villa, Edsbyn och Bollnäs, agerade nu som rundningsmärken när de svartgula Vetlandaspelarna forsade fram i fruktansvärd hastighet.

Artikelbild

Erik Ivarsson, IFK-kaptenen, försökte till slut åka på sexmålsskytten Joakim Andersson, men inte ens det störde smålänningarna.

Om jag tidigare skrivit att det spelmässigt inte skiljer så mycket mellan lagen i elitserien, så var det definitivt inte så den här gången.

Det var enorm klasskillnad mellan de gamla rivalerna VBK och IFK.

Som Vetlandafolket sade: "Vi blir ju inte prövade i den här matchen."

Artikelbild

| Elva matcher på 33 dagar. Det kan suga musten ur vilket amatörlag som helst. IFK Motala hade soppatorsk i vetlanda, skriver Jens Bollius.

Mest illa kändes det att det här tyvärr är dålig reklam inför annandagsderbyt mellan lagen i Motala den 26 december. Om folket tror att ett lag inte har chans, då lockar det inte.

Det krävs spänning och oförutsägbarhet för att locka.

Artikelbild

| Fansen i Forza Blåvitt var bäst i Vetlanda.

Men det är klart, det blir ju utomhus så då kanske Motala kan hänga med. Det får publiken hoppas på.

Jag tänker på matchen i Vänersborg för tre veckor sedan, 7–0 till Vänersborg, när jag tänker på den här 12–3-matchen. Då var IFK också mentalt tömt efter täta matcher och långa resor. Nu kändes det likadant.

Kanske fysiskt okej, men mentalt urladdat efter nerviga tillställningar tidigare.

Då går det inte att offra tandköttet när matchen redan är avgjord i halvtid.

Så även om Erik Ivarsson gärna hade spelat snart igen för att få revansch, så tror jag att han innerst inne också välkomnar ett landskampsuppehåll nu.

IFK behöver samla ihop sig nu, få lite distans och sedan ta nytt avstamp mot etapp två av elitserien. Att spela så här tätt tär förstås på krafterna för ett lag där det inte finns ett enda heltidsproffs.

Tre poäng på elva matcher är under budget, det är en skral utdelning, men å andra sidan ligger IFK trots allt på rätt sida nedflyttningsstrecket, och laget har chansen att hänga kvar.

IFK var inte med i matchen den här kvällen, men är alla gånger med i matchen i elitserietabellen.