Han började som 18-årig guard i Hageby som senare blev Dolphins.

– Jag hade 20 aktiva år i Norrköping som spelare och ledare, drar sig 52-årige Rick till minne.

Han spelade med storheter som Jon Cronin och Joe Hurst. Han tränade Flamingos damer i fem år och var assisterande till Kelly Grant i herrligan.

Artikelbild

| Coach Charles Barton.

Sedan drog han till Stockholm. Efter att ha verkat i 08 Stockholm fick han idén att bygga upp basketen i Djurgårdens IF.

– Jag hade en djurgårdare i släkten, så jag gick till DIF-alliansen med mina idéer. Det tog fyra år att bygga upp det. Nu har vi fått in ett 20-tal nya personer i organisationen och en ny styrelse med flera tunga namn, berättar verksamhetsansvarige Rick.

I höst spelar hans Djurgården i basketligan. Stockholm är med på basketkartan igen efter några år i skuggan av landsorten.

Laget sprang igenom superettan med 24–0. Inte en enda förlust.

Artikelbild

| Djurgårdens Kristoffer Gafor.

– Nej, det var inte lekande lätt. Fem–sju matcher vann vi med mindre än fem poäng. Sedan blev vi starkare och starkare.

Det var tryck i lilla Brännkyrkahallen med sjungande djurgårdsfans. Inte minst i derbymatcherna mot AIK och Alvik.

– Inramningen är fin. Vi har en fin bra dialog med Järnkaminerna. Det har varit problemfritt. Sjungande supportrar kommer bli ett positivt inslag i ligan. Vi smyckar hallen och ska fixa läktare på kortsidorna till ligamatcherna. Då kan vi ta in 1 300 personer.

Djurgården var på väg upp förra året, när förre Dolphinsspelaren Dee Ayuba plötsligt avled.

– Vi orkade inte resa oss. Vi var en klubb i sorg, säger Rick Bergström.

Stockholm har inte haft något lag i herrligan sedan Solna drog sig ur.

Den här säsongen lyckades Djurgården ta klivet, både sportsligt och ekonomiskt.

– Vi var på en hearing med ligaledningen. Vårt upplägg blev godkänt. Vi har sponsorer i DIF-familjen. Där är vi trea bland alla sektioner efter fotbollen och ishockeyn, berättar Rick om den snabba tillväxten.

Laget coachas av erfarne Charles Barton. Han fortsätter.

Tidigare Dolphinsspelaren Kristoffer Gafor har varit viktig på slutet. Allra bäst var amerikanen Germain Jordan, som avrundade säsongen i Mexiko.

– Charles har ett jävulskt kontaktnät. Vi kollar vad vi ska värva och har landslagsmän på vår lista som vill spela för oss i Stockholm, berättar Rick inför ligadebuten.

Ambitionerna?

– Vi måste vara ödmjuka som nykomling. Första året hänga kvar, andra året etablera oss och tredje året slåss i toppen, svarar Rick.