Klart: Han tog sitt tolfte EM-guld i helgen

Det börjar bli fullt i prisskåpet. I helgen säkrade Jimmy Ålund sitt tolfte EM-guld totalt. "Det var en ganska bra helg", säger dragracingföraren från Svärtinge.

Jimmy Ålund tog sitt tolfte EM-guld totalt, det elfte i Pro Stock.

Jimmy Ålund tog sitt tolfte EM-guld totalt, det elfte i Pro Stock.

Foto: Johny Daagh

Bilsport2019-09-09 12:03

Det var egentligen i stort sett klart redan inför helgens sista deltävling på Santa Pod i England. Men nu när säsongen är över kan Jimmy Ålund summera ytterligare ett bra år.

Han vann Pro Stock – för elfte gången.

Han var trea totalt i Pro Modified (där han också har ett EM-guld sedan tidigare).

– Det är en lång resa hem, men den blir lite lättare av att man har ett guld med sig, säger Ålund när Sporten får tag på honom dagen efter finalerna i den sista deltävlingen.

Där kom han tvåa bakom Robin Norén i Pro Stock-bilen. 

– Vi hade satt ihop en bra bil, men tyvärr var jag lite sen i starten i finalen. Jag förlorade den på att jag hade en sämre reaktionstid. Det var en bra bil, men tyvärr räckte inte föraren till, konstaterar Ålund som dock räckte mer än väl i sammandraget alltså.

Tillräckligt för sitt tolfte EM-guld totalt i karriären.

Du hade gärna vunnit guldet i båda klasserna samma år?

– Klart att man hade velat göra, men vi fick uppleva att vinna båda på samma tävling en gång. Det andra förstod jag att det skulle bli jättesvårt, men vi hade inte så jättemånga poäng upp till tvåan i Pro Modified, säger Ålund som åkte ut i semifinalen i den klassen under helgen.

Det fanns dock glädjeämnen även där.

– Det var en ganska bra helg. Vi var kvaletta i båda klasserna. Och sedan blev vi historiska i Pro Modified när vi blev första kompressorbilen som kom ner på 5,70-tider. Vi hade 5,78. Det är många som har jagat det de sista åren så det är häftigt att vara först.

Jan Ericsson var den som till slut tog hem guldet i klassen totalt efter att också ha vunnit finalen på Santa Pod.

Hur den framtida satsningen ser ut återstår att se. Där har inte Jimmy Ålund tagit några beslut än. Först blir det en lite lugnare period nu när tävlingssäsongen är över.

– Det är lite tidigt att säga  vad som händer nästa år. Vi får se framöver. Nu ska vi lägga säsongen bakom oss, det blir lite lugnare en period och sedan får vi ta ett beslut om det, säger han.

Hur värderar du det här guldet mot de andra du redan har?

– Det går inte att svara på. Det är svårt, svarar Ålund och tillägger:

– Men jag är tacksam mot hela teamet och sponsorerna som gör att jag har möjligheten att ta ett EM-guld till. Jag hade inte kunnat göra det annars.

I teamet ingår, förutom Ålund, även Petter Greborn, Christer Bergström, Jonas Aldén och Jonas Widlund.

Karta: Santa Pod Raceway
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!