Ringarumsbon, som tävlar för Linköpings MS, startar i trimmat tvåhjulsdrivet med kartläsaren Fanny Jacobson från Stockholm vid sin sida.

– Det är en ytterligare erfarenhet, säger han inför säsongsstarten.

Adrian Ring säger att det finns två saker att välja på om du växer upp i Ringarum i norra delen av Valdemarsviks kommun.

Artikelbild

| Team Ring från Ringarum. Adrian Ring, tävlandes för Linköpings MS, startar i lördagens SM-premiär som är Bergslagsrallyt i Ludvika. Farbror Janne och pappa Per-Åke stöttar i satsningen.

Det handlar om att spela fotboll eller hålla på med motorsport.

– Jag spelade lite fotboll, men var inte så bra, säger han.

Motorsporten fanns närmare tillhands för Adrian. Med pappa Per-Åke, som kört rally för Valdemarsvik sedan 1976, tog med honom på tävlingar nästan före han lärt sig att gå.

Adrian satt bakom ratten och körde första gången som åttaåring, när det var race på sjön Strålången. Några år senare fick han sin första rallybil.

Artikelbild

| Adrian Ring har lugnet som sin styrka som rallyförare. Men han kan bli bättre på att läsa noter och vägbeskrivningar.

– Jag har kört det mesta man kan köra, cross, gokart, folkrace och rally. Men jag har inte kört rallycross, säger Adrian.

Det var genom att han började med gokart på Sviestad som han blev medlem i Linköpings MS, och i LMS har han blivit kvar.

Artikelbild

| 600 000 kronor är budgeten för Adrian Rings rallysäsong. Det är inte bara att köra, det måste letas sponsorer också.

– Jag trivs, det är trevligt folk i klubben, säger han.

Med den nya bilen, en Volvo 940 han haft sedan i september, har Adrian kört tre tävlingar. Bland annat Marknadsnatta i Skänninge där han kom elva totalt och vann sin klass, och Novemberskölden i Nässjö där han kom sexa totalt och vann sin klass.

Stöttning i garaget hemma på Höjdvägen har han både av farbror Janne och pappa Per-Åke. Som ofta i rally är teamet ett familjeintresse.

– Nu uttalar jag mig inte som pappa utan som rallyförare, och Adrian är bland de mest begåvade förartalanger som jag har sett. Bra på att läsa vägen och att koordinera körningen. Han förstår bilens kraft och det gäller att hitta rätt känsla mellan människa och bil, säger Per-Åke Ring.

Rally handlar sedan inte bara om att ha roligt med att köra bil. Det är mycket pengar som ska in också. Adrian Rings 2019, med Linköpings SM-rally i höst som huvudnummer, har en budget på 600 000 kronor.

– Det är ett hårt jobb att få ihop det, säger Adrian.

Vad är viktigast för framgången, föraren eller bilen?

– En kombination, men föraren säger jag. Du kommer ju ingenstans med en dålig bil, men samtidigt måste du vara bra förare också. Det räcker inte med en bra bil utan du måste kunna köra, säger 19-åringen.

Vilken är din styrka som förare?

– Jag är relativt lugn. Sedan är jag en tävlingsmänniska, det tycker jag är en fördel. Att köra bil är roligt och det blir ännu roligare när man har framgång.

Vad är din svaghet?

– Att ta till mig noter och vägbeskrivningar.

Per-Åke Ring säger att Adrian har få avåkningar och kör mycket på säkerhet. Han är snabb, men kan bli snabbare.

Efter Bergslagsrallyt på lördag startar Adrian Ring i SM-veckans race i Sundsvall nästa fredag. Då sitter Valkyria Edlund, också från Stockholm, bredvid som kartläsare.

Efter de två tävlingarna laddas det vidare för vårsäsongen, utan snö.

Vilka mål har du på lång sikt?

– Det är svårt att sätta sådana mål. Jag vill inte bygga upp för stora förväntningar, säger Adrian Ring.

Bilen gick sönder på fjolårets Linköpingsrally och inför årets hemma-SM i höst är LMS-föraren redo att gå "all in".

– Jag tror att man omedvetet kör bäst på hemmaplan, säger Ring i garaget i Ringarum.