– Ett väldigt konstigt lopp där ingen ville dra i början. Sen fick jag och en till börja växeldra. Det blev som det blev och jag tycker att jag gjorde rätt som försökte. Det blev medalj, annars om jag inte dragit hade fler kanske varit med på slutet, kommenterar Eriksson.

Motala AIF-löparen, 38-åringen som slagit igenom sent i karriären, följde upp förra helgens tredjeplats i Finnkampen på Stockholms stadion, där hon gjorde landslagsdebut, med en ny tredjeplats på SM i Karlstad.

Maiftjejen försvarade bronset från i fjol.

Loppet på 10 000 meter präglades av att en kvartett höll ihop hela vägen i stort sett.

Där fanns Sanna Mustonen, Hässelby, Samrawit Mengsteab, Hälle, och Cecilia Norrbom, Spårvägen, och kvartetten turades om att dra. Det var blåsigt väder, framför allt på bortre långsidan på Karlstads arena.

Johanna Eriksson fick några meter med nio varv kvar, men alla som försökte något samlades in. Eriksson var även i täten vid två varv kvar.

– Jag gjorde en chansning där, för jag har ju ingen bra spurt, förklarar Eriksson.

Med ett varv kvar var Eriksson nere som trea, på silverplats med 200 meter kvar, men Cecilia Norrbom spurtade om Motalatjejen och tog andraplatsen.

Spurtstarka Samrawit Mengsteab tog en klar seger på upploppet och gick i mål på blygsamma tiden 35.03,93. Inte många meter efter var trean Johanna Eriksson.

Sanna Mustonen, som hade ledningen periodvis, kroknade och blev fyra.

För Johanna Eriksson väntar nu inte mycket vila, utan Stockholms halvmara nästa helg. Sedan blir det Lidingöloppets tremil efter det.

– Det är tremilen som är viktigast för mig, säger SM-bronsmedaljören.

Ytterligare en Motalatjej är med i SM som pågår till söndag. På lördagen hoppar Maja Nilsson, Örgryte, höjd med start klockan 17.30. Nilsson har fjärde bästa personbästat i startfältet bakom Erika Kinsey, Sofie Skoog och Bianca Salming.