Ekonomin var risig. Spelartruppen var tunn och det saknades en fast punkt.

Då kom chansen som vände allt. Genom att börja samarbeta med NBV och Nattvandrarna satt Calcio Amore plötsligt med lyxen att ha klubblokal och en tryggare ekonomi.

Genom att dra på de gula jackorna och finnas ute på gatorna bland stadens ungdomar så ofta som det går.

Artikelbild

| Mirza Tule.

– Jag är chockad över engagemanget bland våra medlemmar. Vid första träffen när vi fått nyckeln kom 14 av 16 killar, berättar managern och tränaren Mirza Tule.

Medlemmarna i Calcio Amore spelar fotboll, går studiecirklar och nattvandrar.

De tre utgår från lokalen på Östra Promenaden. I sina gula jackor rör de sig in mot city, för att finnas ute bland de unga på gatorna.

– Vi har mycket sjukdom i laget, just ikväll kunde inte fler komma, säger Mirza när han dyker upp.

Artikelbild

Det är mörkt och nästan tio grader kallt den här fredagskvällen. Vid Filmstaden rör sig lite folk, i övrigt är Drottninggatan ödslig. I korsningen med St Persgatan står Svenska Kyrkans cafébuss som välkomnar folk in i värmen.

Någon halvtimme från midnatt är Norrköping stilla i vinternatten.

Artikelbild

Den nattvandrande trion får en lugn promenad i kylan och stöter inte på så mycket folk under den timme de är ute.

Nattvandrarna är en ideell förening som består av föräldrar och vuxna över 25 år som hjälper till att hålla Norrköpings gator säkra under veckosluten.

Artikelbild

– Det handlar om att bygga förtroenden mellan oss och ungdomarna. Vi samarbetar med polisen och är en länk mellan dem och de unga, berättar Mehmed Hamzic, ordförande i Nattvandrarna i Norrköping.

– Vi vill vara förebilder i samhället som alkohol- och drogfria föräldrar i stan. Calcio ska hjälpa oss få kontakt med ungdomarna och visa att vi bygger förtroenden mellan dem och vuxna.

Artikelbild

På det sättet hoppas man tillsammans vara ett alternativ som kan rädda unga från att hamna hos de kriminella gängen.

Den unga klubben bytte nyligen namn från Ektorp Talent till Calcio Amore FC. För att börja om från noll och få en nystart.

– Vi har alla nationaliteter i laget och spelare från alla bostadsområden. Klubben startades för att ge tidigare talanger från IFK Norrköping och Sylvia en andra chans i fotbollen. Det är vår roll och vi har räddat flera ungdomar från kriminalitet. Vi gör en insats för samhället, berättar Mirza.

Hans egen uppväxt i Hageby var inte helt lugn och nu vill han hjälpa andra till att inte hamna fel.

– Min uppväxt var tuff mentalt. Jag var duktig i skolan men var mycket mobbad för att jag körde mitt egna race. Jag vet vad det innebär att inte ha något och vad det innebär att ha. Jag har sett mina närmaste vänner lida både fysiskt och psykiskt, sett de som var ensamma i skolan. Jag känner ingen glädje av att se unga människor leva utan ett perspektiv i livet. Därför använder jag fotbollen som verktyg, till att inte bara utveckla spelare utan även människor. Jag ser människor, kanske 21–22 år, som inte bidrar med något i samhället. Man måste ge dem värdighet, så de känner sig viktiga, säger Mirza.

– Våra grabbar kan se väldigt kaxiga och tuffa ut, men de kan vara väldigt trasiga. De gillar att få uppskattning. Många är uppväxta i en machokultur att man inte ska visa känslor. Under de senaste veckorna har de börjat visa sidor jag aldrig har sett hos dem under flera år. De vågar prata. Det är häftigt att se folk utvecklas. Det är min drivkraft.

– Alla ska känna sig välkomna, oavsett om man bor i Lindö, Kneippen, Marielund, Hageby eller Svärtinge. Tidigare hade vi bara spelare med utländska rötter. Då lämnar man inte den zonen man kom ifrån, alltså, du kommer inte in i samhället om du umgås med dem du är med varje dag. Om du träffar människor från andra kulturer utvecklas du.

Som ett led i föreningsbygget har man startat upp studiecirklar för att få medlemmarna aktiverade. Det gör man i samarbete med NBV, Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet.

– Jag vill skapa det runt omkring som gör att vi har en stabil grund. Det kommer ge oss framgång, men det kommer att ta tid.

Med Östersunds FK som förebild vill Mirza tänja gränserna för att utveckla klubben.

Deltagandet i studiecirklarna ger klubben pengar och aktiverar medlemmarna kring matlagning, psykologi och samhällsfrågor.

– Vi har en lokal för alla som vill komma hit. Vi kan bidra med cirklar, kulturprogram, filmvisning. Kraven är att man är alkohol- och drogfri, med inriktnin mot narkotika och alkohol, säger Mehmed Hamzic som även är verksamhetsutvecklare i NBV.

För Calcio Amore har det nya samarbetet betytt allt.

– Jag kan säga, hade inte den här möjligheten dykt upp hade klubben haft väldigt svårt att existera. Ekonomin har inte varit så här stabil på länge. Det verkar som folk på stan börjar ta oss mer på allvar, säger Mirza Tule.

Med Östersunds FK som förebild tror han att den nya vägen kan lyfta laget på planen också.

– Gud, det har varit High Chaparal på styrelsmöten. Vi har tagit det med en klackspark innan den här säsongen. Men en förening är mycket mer.