Kvartsfinalerien i bäst av fem matcher inleds i Stadium Arena på tisdagskvällen. Dolphins hade en lång segersvit mot Nässjö över ett par säsonger men det är gamla meriter.

Den småländska ligasexan, med bland andra förre Dolphinstalangen Felix Terins i laget, slog exempelvis Dolphins i premiären.

– Det är en väldigt jämn basketliga i år och det är små marginaler som avgör. Förut visste man att det förmodligen skulle bli lätt om man mötte lag sex eller sju men så är det inte nu. Nässjö har fått in sex importer och de spelade bra basket redan innan dess. Att de slog oss var välförtjänt, konstaterar Adnan Chuk om den tidiga höstmatchen.

Hur skulle du kategorisera dem som lag?

– Det är ett skytteglatt lag. De har väldigt många bra skyttar utifrån, från position ett, två och tre. Vi är ett defensivt inriktat lag och självklart fokuserar vi på det väldigt mycket. Vi måste hitta på sätt att förhindra att de får lätta lägen.

För någon månad sedan hade Adnan Chuk nästat kastat in handduken över möjligheten att försvara SM-guldet. Nu har läget lättat betänkligt. Amerikanen Mike McDevitt har värvats in och skadesituationen ser också betydligt bättre ut.

– Man kan skratta åt det i efterhand men då var det inte så roligt. Vi fick tre benbrott (Tyler Flack, Jonathan Dubas och Tim Schüberg) och tre matchers avstängning (Jocke Kjellbom) på tolv dagar. Det har man knappt hört talas om någonstans. Jag var mest uppgiven för grabbarnas skull, säger Chuk.

Flack har spelat färdigt för säsongen och är tillbaka i USA. Men Dubas har kommit tillbaka och det finns hopp även för Schüberg.

– Det finns ett ljus i tunneln för Tim även om han inte kommer kunna spela de närmaste matcherna. Han kan jogga och så och om det inte blir bakslag finns det en chans längre fram, säger Chuk.

Dubas är helt tillbaka?

– Han är ju hård. Han kör bara. Det handlar om att ta sig förbi spärrar när man är tillbaka. Hur mycket vågar jag lita på min kropp?

Johnell Smith och hans axel?

– Haha. Varje gång jag har sagt att det är bra så har det hänt något dåligt. I dag var det bra i alla fall.

Adnan Chuk välkomnar det sena nyförvärvet Mike McDevitt som han beskriver som "smart, pålitlig och seriös".

– Han är bra och har imponerat. All vår research stämde. Vi är definitivt glada att vi fick hit honom.

Summa sumarum: sent omsider har Dolphins fått ihop ett lag som kan vara med hela vägen in i år också.

– Vi rör oss framåt. Vi gick miste om gemensamma träningar när vi var kort om folk och vi var tvungna att täcka upp för de som inte kunde vara med. Nu ska vi hitta timingen igen när spelarna är tillbaka i sina ursprungliga roller, säger Chuk.