Att åka ner och möta Movistar Estudiantes på deras hemmaplan och försöka vända tolv poängs underläge är tufft.

Dolphins gav det ett ärligt försök.

Även om man inte vände vann man faktiskt bortamatchen med 71–69. En stark insats i sig, även om det inte räckte hela vägen.

Artikelbild

| Adnan Chuk.

– Klart man skulle velat gå vidare, det var synd att det rann iväg lite i hemmamatchen. Hade vi hållit det på fem–sex poäng tror jag faktiskt vi hade kunnat klara det, då hade de blivit nervösa, sa Mikael Lindquist.

Han hittade rätt med skyttet även i den andra matchen. 18 poäng i den första halvleken och 25 totalt.

– Det kändes bra. Jag försökte vara aggressiv och både idag och förra matchen fick jag bra lägen. Det rullade på, i andra halvleken låg de på mig lite mer men då kunde det öppna upp för andra istället, summerade Lindquist.

Det var dock inte offensiven som främst var orsaken till segern.

– Vi släppte in 69 poäng mot ett lag som brukar göra 85–90 per match i den spanska ligan. Det måste man säga är ganska bra försvar ... Vår första match var bra, men den här var ännu bättre, tyckte Lindquist.

Dolphins inledde starkt och det var egentligen bara en kort stund i andra perioden som hemmalaget fick lite flyt och var på väg ifrån. Då svarade Dolphins med 9–0 och resten av matchen hade man ett knappt övertag.

Coachen Adnan Chuk var mäkta imponerad av sitt lag efteråt.

– Jag är oerhört nöjd. En otrolig prestation. Otroligt starkt av oss. Med så mycket folk och när vi möter ett så starkt lag kunde vi ändå kontrollera matchen. Vi föll inte ur ramarna någon gång. När de ledde med sex poäng bet vi oss fast och trodde på det. En riktigt stor insats, sa Chuk från den spanska huvudstaden.

Han tyckte laget gjorde mer än någon kunde kräva. Det räckte inte, men har gett Dolphins en del svar man ville ha från Europaäventyret.

Det blev kort, men nyttigt.

– Vi tar med oss den här erfarenheten och bygger långsamt vidare på det här. Nu vet vi att vi håller på den här nivån. Det var viktigt för oss och för svensk basket att visa det. Det är en av de största vinsterna i vår historia, fortsatte Chuk.

En av de största vinsterna för dig också?

– Absolut. Det går inte att jämföra med den här nivån. För att vinna här krävs nästan en perfekt insats. Skulle vi ha vunnit med 12–13 poäng hade allt varit tvunget att klaffa.

Riktigt ända dit räckte inte Dolphins som får åka hem och ladda om för den svenska basketligan som drar igång nästa vecka för de regerande svenska mästarna.

Segern i Madrid betydde mycket även om den inte räckte hela vägen till vidare spel i Europa.