– Jag var skyldig honom det, säger Sören Cratz, som lämnade uppdraget i Sylvia, när han gick i pension förra sommaren. Han hade, tillsammans med Robert Hagert, tränat och lett laget i division I under året innan han tackade för sig med orden med den 1 juli...

”Jag har levt i 35 år med en kalender fylld av träningar och matcher. Det får räcka”, sa Sören då.

Ett drygt halvår senare är han tillbaka och blir assisterande tränare i Sylvia.

– När Tony ringde och frågade om jag kunde tänka mig den rollen kunde jag inte tacka nej... Han hjälpte mig under de första åren i Degerfors och spelade en stor roll i våra framgångar i början av 1990-talet med Degerfors. Tony var ledaren på plan och fick med sig hela laget, säger Sören Cratz.

– Därför känns det bra att kunna få hjälpa honom nu.

Jobba i det tysta

På måndag startar Sylvia upp säsongen 2014.

Med ett bekant par i ledarrollen.

– Jag har, i många år, sagt att det skulle vara väldigt stimulerande att få jobba ihop med Sören. Jag hade ju själv förmånen att ha honom som tränare under flera säsonger så vet jag hur mycket han kan lära ut till spelare, säger Tony till klubbens hemsida.

Sören Cratz har fått några erbjudanden av andra klubbar under vintern, men tackat nej.

– Att bli huvudtränare lockar mig inte längre. Jag har redan gjort den resan. Det blir perfekt att jobba lite i det tysta bakom Tony. Det känns riktigt spännande. Han och jag har samma syn och känsla för fotbollen, säger Sören.

”En intressant mix”

Läget och förutsättningarna är så mycket bättre än för ett år sedan, när Sylvia knappt hade några spelare. Det var ju till och med länge osäkert om man skulle överleva, men så klev IFK Norrköping in och räddade föreningen.

– Det finns en intressant mix i laget av de yngre och de mer rutinerade spelarna. Det lovar gott. Det här projektet mellan klubbarna är riktigt bra, tycker Sören.

Att Sylvia hamnade i division I norra kan bli en riktig utmaning.

– Resorna är ingen fara, men det kommer bli många tuffa matchen. Flera av lagen ser kanske inte så farliga ut, men vi kommer möta många bra spelare. Särskilt lagen i och runt Stockholm brukar vara vassa, menar Sören Cratz.

På måndag är pensionären i arbete igen.