IFK spelade borta mot ett avsågat Djurgården. Enda hotet mot gruppsegern var division I-laget Norrby som samtidigt spelade borta mot Ängelholm. Det borde varit en enkel resa med tanke på att det skiljde tre poäng och åtta mål. Men det blev en rysare.

– Det var bra att vi gick vidare, det var målet och det vi ville. Självklart kunde vi inte lita på någon annan match, vi var tvungna att koncentrera oss på vår egen insats. Nu gjorde vi en dålig första halvlek, tyckte Traustason efter matchen.

Av de åtta målen tog Norrby in sju... Laget vann helt osannolikt med 5–0 borta mot Ängelholm. Samtidigt gick Djurgården snabbt fram till 3–0 i den första halvleken mot IFK. Hade inte Arnor Traustason fått in reduceringen hade alltså IFK åkt ur och tappat Norrby förbi sig.

Så nära var det...

– Jag visste inte hur viktigt det var när jag gjorde det. När jag byttes ut fick jag veta att det stod 4–0 i den matchen. Vi följde matchen på livescoren på bänken och då såg vi att det var 5–0 när vår match var slut. Sedan fick vi bara vänta in den matchen, berättade Traustason.

Det blev ett lyckligt slut. Och IFK kunde kvittera ut en kvartsfinalplats. Men med en betydligt större dramatik än någon kunde drömt om.

Vad säger du om ditt mål?

– Viktigt. Jag ville trycka till den med högern men fick den på vänstern i stället.

Hur ser du på matchen då?

– De fick ett tidigt mål. Sedan fick de spela förbi oss för lätt några gånger. I den andra halvleken spelade vi mer som ett lag i alla fall.

Managern Janne Andersson var samlad efter slutsignalen.

– De var lite hetare i duellerna än vi den första halvtimmen. Därför fick de lite för enkla mål. I den andra tycker jag vi spelade taktiskt smart och såg ut ungefär som i höstas. Det fanns många bra grejer också, sammanfattade han.

Men att ni tappade sju av de åtta målen ni hade att gå på...

– Det trodde jag inte. Jag kan leva med att förlora en bortamatch med två mål mot ett annat allsvenskt lag på så sätt att det kan hända. Det är inget konstigt. Men jag hoppas att det hänt extrema saker i Ängelholm som förklarar att de förlorar med 0–5. Tre utvisningar eller något. För annars är det en skam för svensk fotboll när man är med i en match som gäller mycket för någon annan, svarade Andersson om Ängelholms insats.

Nu spelade det ingen roll till slut. Men det var nära...