Rasmus och Nicklas Porsing grejade det smått omöjliga.

Kompisarna från staden Herning, som känt varandra sedan de var fyra år, säkrade femettan på mållinjen.

Västervik ledde med 44–40 inför nomineringsheatet och behövde bara ta mer än en poäng. Rutinerade Peter Ljung hade bortasegern i sin hand, men blev passerad och var ett framhjul efter Rasmus Jensen på mållinjen.

– Jag visste inte om jag hade klarat det. Jag hade missat starten och fick kämpa mig upp, sa Rasmus om heatet som vanns av Nicklas Porsing.

De var ganska belåtna, trots att kvällen inte räckte till hemmaseger.

– Visst kändes det lite uppgivet när vi låg under med tio poäng. Man jag har varit med om att vända från 16 poängs underläge. Det var i Slangerup 2013, berättade Rasmus.

Han bor i Anderstorp, kör på svensk licens och åker för Dackarna i elitserien. Det här var hans första tävling på ICA Maxi Arena.

– Tufft i början, men jag kom in i det.

Han och Nicklas var poängbäst med tolv var.

Nicklas hade inga problem med den förkortade hemmabanan.

– Nej, jag kör i England och är van. Där finns det de som är ännu tajtare, sa han med ett leende.

Han tävlar flitigt och har redan hunnit med ett 30-tal tävlingar den här säsongen. Han visade stark form på sin nya allsvenska hemmabana.

– Jag gjorde mitt jobb. Rasmus och jag har kört mycket tillsammans och vet var vi har varandra.

Nicklas och Rasmus överglänste helt landsmannen och heatledaren Patrick Hougaard som är tänkt att vara en av de som ska bära laget. Hougaard var iskall och tog inte en enda poäng.

– Han hade det tufft, men det är inte så att han inte kan köra speedway. Han tog fullt i Polen senast, sa Nicklas.

Vargarna fick det extra tungt när lagkaptenen Pontus Aspgren tvingades ge upp efter ett heat. Han led av sviterna från kraschen i tisdags när han körde för Lejonen.

– Jag hämtade läkaren och Pontus fick startförbud. Det finns viktigare saker än speedway, sa lagledaren Mats Boström.

Det blev en kämpig kväll utan Aspgren och med Hougaard helblek.

– Därför känns det som en seger. Jag vet inte varför det inte funkade för Hougaard. Vi får se hur vi gör till Hagfors nästa vecka. Jag kan inte bara sparka ut någon som gör en dålig match, sa Boström.