David Mitovs nya liv i Sundsvall

David Mitov Nilsson bor i Maic Semas gamla lägenhet i Sundsvall. Spelarbytet är orsaken till att han spelar allsvenskt i igen. "För att hålla min karriär vid liv var jag tvungen att få spela".

David Mitov Nilsson och Sundsvall tog hem viktig poäng mot Kalmar, trots att spelet kanske inte var det bästa.

David Mitov Nilsson och Sundsvall tog hem viktig poäng mot Kalmar, trots att spelet kanske inte var det bästa.

Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Fotboll2019-10-04 07:00

Bakom den allsvenska succémålvakten Isak Pettersson höll David Mitov Nilssons karriär på att torka ihop.

Bra träningsmöjligheter.

Visst.

Men efter att skadorna läkt ville inte IFK släppa sin målvakt med utgående kontrakt, när förfrågningar från andra klubbar kom.

– Det hade nog inte blivit något med Sundsvall heller. Men Norrköping ville ha Maic (Sema), annars hade de nog inte släppt mig, säger David Mitov Nilsson om bytet som satte honom i det allsvenska rampljuset igen.

Han trivs med utmaningen.

– Första reaktionen är hur kul det är att spela igen. U21-matcher blir aldrig riktigt samma sak. Mer träningsmatch än tre allsvenska poäng på spel. Nerven, uppmärksamheten att få visa att man håller efter två tunga år känns bra. Jag tycker personligen att det har fungerat också.

Det är en klubb som spelar för sitt liv i den allsvenska bottenstriden. Efter fyra matcher för David, kom Tony Gustavsson in som ny tränare med uppdrag att rädda "Giffarna". Det har resulterat i sju poäng på fyra matcher, två raka segrar mot Kalmar och Sirius.

– När Joel (Cedergren) och jag satt och pratade kändes det inte som att han skulle sitta löst. Sedan handlar det om att det kanske ge mer energi till de spelare som varit med hela vägen. Tony är duktig på det och tydlig med hur vi ska anfalla och försvara oss. Laget känns stabilare.

Eskilstuna, Helsingborg, AIK – men först väntar IFK hemma. 

Moderklubben där 28-åringen började sin fotbollskarriär då han var sju år, kan bli blåst på europaspel, i mötet som har många dimensioner för Mitov.

– Min flickvän och några kompisar ska komma upp och se matchen. Det står så mycket mer på spel också. På planen ska vi ha tre poäng, sedan får vi väl slå AIK? Jag förstår att IFK kommer från en lättare position till matchen vilket kanske inte pushar lika hårt. För oss är kraften och motivationen tyngre. Spelarnas liv och social tillvaro påverkas om vi inte klarar det. Jag tror det ger energi och lyfter spelarna.

Truppen som tappat William Eskelinen, Maic Sema och skyttekungen Linus Hallenius har välkomnat den nye målvakten.

I dina tweets är du tydlig med känslorna för Norrköping, har någon reagerat på det?

– Jag tror folk förstår att jag har starka och djupa rötter till Norrköping. Vi från stan som Linus Wahlqvist, "Alle" och "Totte", kommer alltid göra så. En bra fotbollshelg för mig är att först vinna med Sundsvall, och sedan se IFK och Liverpool vinna, säger guldmålvakten från 2015.

Den här lördagen blir annorlunda.

David Mitov Nilsson har fått ett positivt välkomnande i sin nya klubb som jagar fortsatts allsvenskt spel.
David Mitov Nilsson har fått ett positivt välkomnande i sin nya klubb som jagar fortsatts allsvenskt spel.
Karta: NP3 Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!