Förmiddagspasset är avslutat och David Boo Wiklander har just duschat och klätt om när vi kliver ut på Nya Parkens alldeles nylagda konstgräsmatta.

– Ett stort lyft, den här planen är riktigt skön, skonsammare mot kroppen och kan bevattnas på ett helt annat sätt än den gamla. Det kommer säkert göra att vi kan bjuda på bättre fotboll här, nu ska vi kunna rulla boll riktigt bra, säger 29-årige David innan vi slår oss ner i solen på arenans huvudläktare.

På söndag tar David plats i IFK Norrköpings mittförsvar. Han gör det för första gången på över tio månader. Efter bortamatchen mot Häcken 26 augusti föra året blev han petad och sen dess har han fått nöja sig med några allsvenska inhopp och spel i U 21-laget.

Artikelbild

Inget han har surat över. Istället har han fortsatt att kämpa för att ta tillbaka sin plats.

– Först och främst vill jag självklart bidra på planen, om inte det går kan man bidra från sidan också. Jag tränar på och ger mig själv förutsättningar för att utvecklas ytterligare. Det är inte jag som bestämmer utan jag kan bara påverka mitt eget spel. Det är bara att köra på, säger David.

Vet du varför du plötsligt blev petad i höstas?

– Jag kan hålla med om att jag inte var i toppform just då och hela laget hade en liten dipp, men jag vet inte exakt.

Sen dess har han fått nöta bänken, men mot Örebro på söndag får han alltså lön för sitt slit under tiden utanför startelvan.

– Det är ju det här man har tränat för, att få visa vad man kan för publiken och föreningen. Det är få förunnat att få springa ut på planen och representera IFK Norrköping.

Han fick chansen i träningsmatchen mot Åtvidaberg för en vecka sen. Det blir ändå viss skillnad nu när det står allsvenska poäng på spel, men David lugnar alla IFK-fans. Någon ringrostighet finns inte.

– Jag har blivit så pass gammal och har spelat många matcher både i allsvenskan och superettan så det är inga konstigheter. Hade jag bara haft några få matcher sen tidigare hade det nog varit nervöst, men nu känns det bara roligt att få gå ut och vara med igen, säger David.

Han är helladdad för uppgiften som väntar på Behrn Arena.

– Jag känner mig i jättebra form och är redo. Det ska bli otroligt härligt, säger han och ler.

Du har gjort ett mål på 72 allsvenska matcher, läge för ett andra?

– Jo, men du får skriva att jag har stoppat desto fler, säger han med ett skratt innan han fortsätter:

– Visst skulle det vara roligt att sätta en boll nu med släktingar och bekanta på läktaren.

Jaså?

– Ja, min fru Karin är från Örebro så det kommer vara en del bekanta på plats på söndag. Jag räknar med att de håller på IFK den här gången, annars blir det tufft på julmiddagen, konstaterar David glatt.

Han har fullt fokus på omstarten av allsvenskan, men för några sena fredagstimmar höll han även tummarna för Colombia i VM-kvartsfinalen mot Brasilien. David föddes i Colombia och kom som adopterad till Sverige när han var ett par månader gammal.

– För några år sen var vi och besökte det barnhem som jag lämnade och jag har lite kontakt med min mamma på Facebook, berättar David.

Han gläds åt Colombias framgångar.

– När Sverige inte är med har Colombia självklart blivit mitt lag i VM. De har inte rosat marknaden i tidigare mästerskap, men nu har de verkligen ett spännande lag, säger David.