Han var först över mållinjen i Stadium Arena. Det tog 15,17 för Marcus Åberg att springa den fem kilometer långa banan som startade utanför hallen och gick i mål innanför väggarna.

Norrköpingskillen har sprungit loppet många gånger förut. Men vunnit?

– Det är första segern här, sa Åberg och log direkt efter målgången.

Artikelbild

Han var ganska ohotad till slut. Det var tolv sekunder ner till tvåan, Andreas Davidsson från Högby och ytterligare nio till trean August Mollén från Tjalve.

– Min plan var att gå ut hårt från start. Jag är ingen 5 000-metersspecialist så det gäller att grilla de här unga. De får inte hänga med för långt, jag tror de har en vassare spurt. Det kändes bra hela tiden, sa Marcus Åberg om sitt lopp.

Han sprang riktigt bra på Göteborgsvarvet nyligen och var fyra på halvmaran där som hade SM-status. Nu kom ett nytt formbesked för Åberg som tävlar för Hässelby.

– Det rullar på bra nu. Efter att jag gjorde om lite i träningen har det släppt lite. Nu ska jag inte ropa hej för att jag vunnit något lopp och sprungit bra, det gäller att jobba på och inte bli för bekväm. Jag gillar Janne Andersson som tänker på samma sätt, det är en dag idag och sedan är det träning imorgon, fortsatte Åberg med ett leende.

Artikelbild

Är det här ett lopp som du alltid velat vinna?

– Ja, det är det, när jag var bra som junior ville jag vinna det men då var det så många andra bra så då fick jag aldrig göra det. Broarna Runt tror jag heller aldrig att jag har vunnit. Det är inte så viktiga lopp kanske men det är prestigen. Framför allt när man känner många och bor här.

Artikelbild

Det kommer större uppdrag längre fram, SM på tio kilometer landsväg i juni. Och ett lopp i Danmark finns också i kalendern i sommar.

Vinsten i Grabbhalvan var i alla fall ett bra formbesked.

Artikelbild

Lika bra gick det för Elmina Saksi som förbereder sig inför helgens Stockholm Marathon genom att tävla. Tjejhalvan på tisdagen och Finspångs Stadslopp på onsdagen.

– Jag älskar tävlingar, man måste ställa upp. Det är så kul. Jag är ingen elit-elit utan älskar tävlingar så det får bära eller brista. Det här är fest, sa Elmina glatt om sin vinst och sitt personliga rekord.

Hennes tid i mål var 18,41 när hon vann Tjejhalvan för första gången. Och då var det inte ens segern hon satsade på ...

– Jag var så inställd på att jag skulle ta backen. Jag tänkte att jag ger järnet i två kilometer, det är väl ändå ingen annan som tar den. Men så tog Thea (Boström) den mitt framför näsan på mig så då var jag tvungen att springa på. Det gick ju bra, det kanske var bra att ta ut sig i början, sa Elmina.

– Jag tog på mig t-shirt och hade smort in mig med vacillin för att skydda mig. Men det är lika bra att vinna, fortsatte hon med ett skratt om planen på att ta med drickabacken och springa med den i mål.

Nu blev det en totalseger istället.

– I Finspång imorgon siktar jag på att ta däcket. Men det vågar jag ju inte säga nu.

Nej, för då kanske du vinner istället.

– Haha. Det är väl någon annan som ska ta däcket då.

Totalt var det drygt 1 000 personer som var anmälda och sprang årets Grabb- och Tjejhalvan som arrangerades för 27:e gången.