JVM-titeln den här säsongen kan mycket väl stå mellan två svenskar. Emil Bergqvist utmanas av Dennis Rådström med Johan Johansson från Valdemarsvik som kartläsare.

Första testet:

Det svenska VM-rallyt i Värmlandsskogarna.

Och det började på bästa sätt för den svenska duon i sin Ford Fiesta R2T Ecoboost. När tävlingen summerades var Rådström och Johansson snabbast av alla i JVM-klassen.

Det var stort för de båda som debuterade i JVM förra året och nu uppenbarligen tagit ett steg till.

– Det är mycket hårt jobb som ligger bakom. Dennis och jag var lite gröna på VM förra året, men insåg var dom krävs då. Nu har allt klaffat och det gör att det kunde gå så här bra, sa Johan Johansson efter att man vunnit den första av fem VM-deltävlingar.

Hur stort det är?

Johan Johansson beskriver det så här:

– Den näst bästa dagen i mitt liv. Jag har en dotter också och när hon föddes är nummer ett, men sedan är den här nummer två. Det är lön för allt slit man lagt ner i så många år.

Emil Bergkvist hade ledningen på de snöiga och isiga vägarna. Men på lördagen passerades de av Rådström/Johansson som sedan kunde hålla undan hela vägen.

– Vi tog en ledning på 15 sekunder direkt på lördagsmorgonen. Vi tappade lite men tog oss samman på sista sträckan. När vi gick i mål där visste jag att vi inte kunde ha förlorat. Det var grymt. Coolt, sa Johan Johansson.

VM-serien fortsätter på Korsika i april. Då är det helt andra förutsättningar, men Dennis Rådström och Johan Johansson ligger i täten inför den tävlingen.

– Vi vet vad som komma skall. Det är asfalt på Korsika och det krävs fortsatt hårt jobb, säger Johan Johansson.

Höjs målsättningen nu efter det här?

– Det har den väl lite. När det blev klart att Emil Bergkvist skulle köra i den här klassen visste vi att det skulle bli tufft motstånd, han har ändå vunnit junior-EM.

Hur firar ni?

– Med tacobuffé, svarade Johan Johansson.

Allra överst på pallen i Rally Sweden stod belgaren Thierry Neuville.

På den sista sträckan i Torsby bevakade han i sin Hyundai sin ledning och tog hem segern 19,8 sekunder före irländaren Craig Breen, också i en Hyundai, som gjorde sin bästa VM-deltävling.

– Det var en fantastisk helg för oss. En bra bil, ett bra team, sade Neuville till SVT.