"Det kanske är lite sjukt ändå"

Bäst i Sverige – någonsin. Jesper Karlsson skrev historia med sin säsong i Gusums IF.

Foto: Ulf Stråhle

Fotboll2019-10-02 07:00

För Gusum blev det avancemang till division 5 efter andraplatsen i Division 6 östra. En stor del i framgången kan tillskrivas Jesper Karlsson, 25-årige anfallaren som gjort helt osannolika 72 mål i årets seriespel. 

72 mål på 16 matcher alltså – ett snitt på 4,5 mål per match. Han inledde med två mål i första omgången mot Kuddby. Sen började bollarna rulla in på löpande band. Som mest blev det tolv mål i en match mot Hageby, varav elva i en halvlek...

– Målet för året var att vinna Sveriges skytteliga, det har jag gjort, men att även bli historisk på riktigt och vara högst upp är nåt jag är väldigt stolt över. Klart det är häftigt, säger Jesper.

Hur är det ens möjligt?

– Jag vet inte, det bara hände. Ökade väl tempot lite i huvudet, tänkte att det är möjligt på den nivån. Jag vill inte framstå som nåt, men det har varit ganska enkelt. Jag har gjort över 105 poäng på 16 matcher, assisterat en del också.

Jespers fantastiska säsong blev historisk. Ingen spelare har någonsin gjort fler mål i Sverige sen seriefotbollen startade 1910. SFS-Bolletinen har i nummer 2/2016 gjort en lista på vilka som gjort flest mål genom alla tider. Här toppar – eller numera snarare toppade – Fredrik Lundh, IFK Bjurfors med sina 71 mål i division 6 mellersta Västerbotten från 2010.

Siffror som nu Jesper överträffat, med ett måls marginal. Fullträffen, som visade sig bli den närmast magiska, var 3–0-målet mot Reijmyre exakt en timme in i slutomgången i lördags. En match som slutade 4–2 hemma på Dalängen.

Har du firat rekordet?

– Med en väldigt stillsam lagfest där vi pratade om att det kanske är lite sjukt ändå. Jag har alla lagkamrater att tacka för de har gjort ett jättejobb för mig. Hoppas jag har gjort ett lika bra jobb för dem också.

SFS (Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker) har full koll på siffror och statistik genom svenska fotbollshistorien. Tommy Wahlsten, ordförande i SFS, bekräftar för Sporten att Jespers 72 mål är nytt rekord för svensk fotboll.

– Vi har inte hittat någon annan, varken på herr- eller damsidan, som gjort så många mål förut. Fredriks 71 mål var dessutom på 18 matcher, att Jesper har gjort 72 på bara 16 matcher gör det ännu bättre, berättar Wahlsten.

Tidigare har 25-åringen spelat i division 3 med både Söderköping, Kuddby och Eneby. Inför den just avslutade säsongen vände han hem till moderklubben för att hjälpa Gusum tillbaka till femman. 

Frågan är var rekordskyttekungen spelar nästa år. Klubbar från högre nivå har hört av sig.

–  Viktigt för mig är att trivas och ha roligt på en fotbollsplan, då kommer också resultat. Annars är jag kvar och gör någon form av dynasti i Gusum, säger han leende.

Svenske rekordmålskytten, Jesper Karlsson, gjorde närmast osannolika 72 mål på 16 seriematcher med sitt Gusum.
Svenske rekordmålskytten, Jesper Karlsson, gjorde närmast osannolika 72 mål på 16 seriematcher med sitt Gusum.
Karta: Dalängen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!