I veckan intervjuades David Moberg Karlsson i fotbollsmagasinet Offside under en golfrunda. Vinkeln var den tidigare lagkamraten Jordan Pickford, straffhjälten som räddade England till kvartsfinal mot Sverige.

Webbartikeln blev underhållande, mest för att idén dog.

Och Moberg Karlssons uppriktighet.

Artikelbild

| Ut på planen igen. På söndag börjar allsvenskan och David Moberg Karlsson, precis som IFK får hitta tillbaka till formen de hade före VM-uppehållet.

– De ville väl hitta någon form av story att han och jag var bästa kompisar, vad vet jag? Men vi känner inte varandra, mer än att vi var lagkompisar, berättar David Moberg Karlsson.

Punkt.

Men ändå inte.

Om legendaren Kevin Ball tog målvakten Pickford under sina vingar, så var behandlingen av den då 19-årige David helt annorlunda. Moberg Karlsson var ung och oerfaren och ifrågasatte Sunderlands manager vid ett tillfälle. Det fick konsekvenser.

– Jag tappade all glädje. Jag hatade fotboll. Jag var 19 år och satt ensam i en lägenhet. När jag kom till träningen fick jag bara höra att jag var sämst, oduglig, och borde flytta hem. Speciellt från den tränaren. Jag var totalt nedbruten då och snackade med farsan om att flytta hem, berättar anfallaren.

Det fanns ändå en revanschkänsla, att inte ge efter mot de som frös ut honom.

– Jag hade nog någon form av depression. Jag beslöt mig för att krama ut så mycket jag kunde ur min karriär. Trots att jag tyckte fotboll var skit, flyttade jag till Danmark av kanske fel orsaker.

– Det är något helt annat sedan jag kom hit. Fotbollen är rolig igen. Jag hade nog motgångar också när jag var i Göteborgs u-lag, men det är skillnad här i Sverige. Här försöker man lyfta individen. De jobbar på ett annat sätt därborta. Tror de har en idé om att bryta ned individen, det fungerade inte alls på mig. Jag tror det är många som faller ur i ett sådant system.

I skuggan av VM börjar allsvenskan igen. Djurgården på söndag på Tele 2 Arena. David Moberg Karlsson hade en fin vår, med fem mål och ett assist, och var precis som IFK på väg uppåt..

– Man lever själv i VM-bubblan, klart det ska bli kul att starta om igen. Det kanske inte blir den bästa matcherna när serien startar igen, när lagen inte riktigt vet var de har varandra. Men det är sådana här matcher man vill spela. Inte riktigt som Kalmar på naturgräs för ett par veckor sedan.

Kan allsvenska bli hetare av VM-framgången?

– Klart att det kommer uppmärksammas av scouter och agenter. Allsvenskan kanske inte har de tekniskt bästa spelarna, men det finns en mental styrka här. Sedan kommer det kvalitetsspelare hem nu, som "Alle", Alexander Fransson, istället för att välja Danmark som jag gjorde. Det höjer nivån och intresset.

Ulf Stråhle