Det var lite ryggen mot väggen i lagets elfte raka SM-final. AIK hade fyra pluspoäng från mötet i Solnahallen och halvvägs in i returen i Stadium ledde gästerna med ytterligare fem.

Men i den tredje och fjärde perioden höjde sig Dolphins rejält. Med stenhård försvarspress och skärpa under motståndarkorgen kom guldrycket som malde ner AIK.

Dolphins vann den stenhårda drabbningen med 49–36, totalt 95–86. Revanschen från för ett år sedan var fullbordad och guldhattarna åkte fram.

Artikelbild

Dolphins stora segerorganisatörer var Joakim Karlsson och Lars Mortensen som gjorde 17 poäng, samt Mårten Lilja som bidrog med attityd och nio poäng.

"Hobbe" Karlssons leende gick runt hela ansiktet när han summerade den sköna lördagen i hemmahallen.

– Det känns helt underbart. Riktigt, riktigt bra. Vi pratade igenom i halvtid och sen fungerade det som en klocka. Laget steppade upp och det avgjorde, sa Dolphins-kaptenen.

Du steppade också upp.

Artikelbild

| Lars Mortensen med unga supportrar.

– Ja, haha. Jag tyckte det satt både i försvar och offensivt. I dag funkade det men det är en riktig lagvinst, betonade han.

Joakim Karlsson har varit med om samtliga sju SM-guld sedan 2008.

Artikelbild

| Mårten Lilja.

Mårten Lilja missade ett när han var iväg och pluggade. I fjol när det blev silver var han proffs i Spanien men den här säsongen var han tillbaka och fick uppleva ytterligare en guldfest.

Glädjen gick inte att ta miste på i stöket efter slutsignalen.

Artikelbild

| Joakim Karlsson.

– Vi viker oss inte och det har vi aldrig gjort. Det här laget är som en familj och vi kämpade in segern, sa "Myggan" med planens ståtligaste skägg.

Det var tufft spel.

Artikelbild

| Åke Björck i sin egen "rullstol".

– Ja. Tuff basket. Domarna blåste inte mycket men trots att det var fysiskt spel tyckte jag inte det var fult från någon sida. Tufft men rättvist.

Du fick fjärde foulen i början av sista perioden.

– Jag blev lite het men det är inte första gången jag spelar med fyra fouls. Jag försökte bara fokusera på att ha en bra position och inte dra på mig min femte.

Var skillnaden mellan silver och guld att du kom tillbaka?

– Det ska jag inte säga. Jag tycker alla har hjälpt till jäkligt bra och gjort sitt varenda match. Vi spelar så bra. Jag älskar det här laget helt enkelt.

Det gör förmodligen coachen Åke Björck också, som var rörd till tårar efter slutsignalen. Snart 77 år gammal och skadad för stunden fick han sin egen variant av en rullstol när han skjutsades runt i en vanlig kontorsstol och mottog guldovationerna.

Och efter slutsignalen dök den eviga frågan upp i hans huvud.

– Hustrun är ju på mig och undrar om det inte är dags att sluta snart, haha. Frågan är bara vad jag ska göra då? Lösa korsord? sa mannen som tog basketen till Norrköping när Hageby bildades 1963.

Han tittade upp mot taket och kunde konstatera att Dolphins nu också har 13 SM-guld i samlingen, inkluderat herrar, damer och rullstol.

– Samma som IFK, det är inte så jäkla illa. Det är bara att herrlaget ser till att följa upp med ett guld också så vi kan visa att det är vi som är Guldköping och inte Luleå, sa Björck och log.