Vägen fram till riksfinalen i Skyttiaden i luftgevär är både lång och krånglig. Först gäller det att gå vidare från föreningstävlingen, sen krets-, läns- och regionsfinalen. De som till slut blir kvar får skjuta riksfinalen, som i år avgjordes i Kinna.

Norrköpings Skytteförening hade två deltagare med, tolvårige Mathias Molina och 14-årige Marcus Heinemark. Det var allra första gången som den relativt nybildade klubben fanns med i kampen om medaljerna.

Både Mathias och Marcus visade att det inte var någon tillfällighet att de tog sig hela vägen. Båda lämnade Västergötland med varsin silvermedalj runt halsen.

– Det är jag ganska nöjd med, eller snarare skitnöjd. Det här är den största tävlingen jag varit med i, säger Mathias i samband med måndagens träningspass i en av Ebersteinskas lokaler.

Hans finalomgång i L13-klassen var dramatisk. Mathias fick 532,5 poäng, exakt samma som Maja Bucher, Skabersjö. Därmed fick särskjutning avgöra kampen om guld och silver.

– Jag var jättenervös och det var väldigt spännande, säger Mathias som till slut fick ge sig med en ynka tiondel.

Marcus, som tävlar i L15 rem, var också en enda tiondels poäng från seger i finalomgången. Han var rejält besviken direkt efteråt.

– Jag var förkrossad i och med att jag hade en stor ledning inför sista skottet som tyvärr blev misslyckat. Först nu har jag börjat acceptera silvret, säger Marcus.

Mitt i besvikelsen tror han att det här kan gynna honom framöver.

– Ett lärorikt misstag, jag tar aldrig mer ut någon seger i förskott, säger Marcus.