Trots underläge i stort sett hela matchen var Norrköping Dolphins en vinnare för tredje hemmamatchen i rad. Efter en stark avslutning besegrades Jämtland med 89–84 (44–51).

– Självklart skönt att få vinna första matchen och efter bara en träning med laget, sa Andreas Person dryga minuten efter slutsignalen i Stadium Arena.

När Johnell Smiths axelskada ser ut att dra ut på tiden när det gäller läkning och rehabilitering höll sig Dolphins framme. Samtidigt som klubben sökte en ersättare sprack Andreas Persons utlandsplaner efter provspel i italienska Brescia.

Artikelbild

| Andreas Person.

Därmed var det läge för båda att hitta en lösning. Så blev det också. På fredagskvällen debuterade Person i Dolphins orange dress.

Avtalet är skrivet fram till januari då statusen på Johnell Smiths skada ska vara mer klar.

Senast 27-årige Andreas Person spelade i Stadium Arena var i Borås linne förra säsongen. Uppsala är moderklubben men han har också spelat i, dåvarande, LF Basket från Luleå i två säsonger samt en säsong i Jämtland. Ett lag som han alltså ställdes mot i debuten för Dolphins.

Person fick 25 minuter på planen i en match där hemmalaget fick jaga i underläge. Jämtland hade fyra poäng plus efter första perioden, sju efter den andra.

Artikelbild

Person kämpade dock på och med bara sekunder kvar av period tre fick han göra sina allra första poäng för Dolphins, det med en trea. Det var ändå elva poäng mellan lagen inför avslutande perioden, 60–71.

När väl första poängen kom blev det åtskilliga till av bara farten. Person stannade på tolv poäng.

Artikelbild

– Ja, det lossnade lite. Första skottet satt i sista perioden, det kändes skönt och sen var det bara att fortsätta vara aggressiv. I fjärde satte vi ner foten och började köra järnet, sa Person, som betecknade sin egen debut som godkänd.

Hemmalagets store – i dubbel bemärkelse – den här kvällen var dock Jocke Kjellbom. Veteranen plockade returer på löpande band. En annan rutinerad herre, Mikael Lindquist, var säker från distans, vräkte i ett antal treor som tog Dolphins in i matchen på allvar i slutperioden. När Person gjorde detsamma – satte en trea – var det helt lika med två minuter kvar, och hemmapubliken stortrivdes givetvis.

Med 37 sekunder kvar var Dolphins förbi, tack vare en tvåa av Kjellbom. Stor dramatik i det som tidigare såg ut att var avgjort. Person fick sen avgöra genom säkra två straffkast till 88–84.

En oerhört stark upphämtning av hemmalaget, som till slut vann med 89–84.

Coachen Adnan Chuk var imponerad av sitt manskap.

– Nöjd med många bra saker, viktig karaktärsvinst. För gruppen var det fantastiskt skönt att få en sån här på hemmaplan trots stort underläge. Vi justerade defensiven lite i fjärde. Till slut tröttade vi ut Jämtland, som spelade mycket bra. Vi nöter ner dem, sa Adnan.

– Andreas var fantastisk, det är en smart spelare. Bra debut, sa han om nye Person.

Närmast väntar Borås, ett möte med kompisarna från förra säsongen för Andreas Person.