18 maj. Luleå Energi Arena. När Norrköping Dolphins knäcker och petar ned de regerande mästarna från guldtronen är det med en insats som summerar hela lagets säsong och styrkor.

Individuellt avgörande insatser nedkokade i ett kollektiv där ingen tillåts fuska.

LÄS MER: "Det här är mer än ett SM-guld"

Artikelbild

| Belöningen. Dolphins vann den sjunde avgörande SM-finalen i Luleå. Laget startar upp säsongen som regerande mästare.

Gerry Blakes ger ett galet intryck när han släpper loss glädjen.

Joakim Kjellbom betar av intervju efter intervju och hinner med att krama sina lagkamrater mellan frågorna. Adnan Chuk går bort till sambon Malin Aasa på läktaren.

Tillbaka ut mot golvet tar Dolphinscoachen med sig dottern Selma i famnen.

Där lämnade Dolphins säsongen. De plockar upp den i Nässjö ikväll.

Artikelbild

| Mikael Stenbom bygger upp fysiken och arbetar nära Adnan Chuk. Här instruerar han Johnell Smith.

Däremellan har Adnan Chuk hunnit skriva på ett nytt kontrakt över fem år och besegrat Movistar Estudiantes på bortagolv. Det räckte inte för avancemang men insatserna i de två matcherna mot den spanska storklubben visar att det finns fog för ligatipsen.

Sju av nio coacher la sin guldröst på Dolphins.

Artikelbild

Sambon Malin Aasa och Adnan med dottern Selma i samband med att Chuk skrev på för fem nya år.

– Mästarna är alltid ett jagat byte. Det är så i alla sporter. Det är ganska självklart. Vi vet om att vi kommer vara jagade, säger Adnan Chuk.

LÄS MER: "Snurrade på förlovningsringen som träddes på Chuks finger ett knappt dygn senare"

Artikelbild

Ledaregenskaperna fanns på planen som pointguard i Dolphins och Jämtland men peakade under åren i Södertälje. Adnan Chuk som ligadebuterade som 18-åring fick även nyttig utbildning i belgiska Scarlet Vilvoorde och i Tyskland där han representerade Press Iserlohn och Mitteldeutscher BC.

Kelly Grant, Paul Burke och Lasse Johansson hade alla erfarenheten och statusen.

Adnan Chuk: 15 år som elitspelare, ett driv och en övertygelse hur man bäst jobbar för att nå resultat.

Han såg en del saker som behövdes städas upp. Adnan Chuk bytte bana och var oerfaren men bad inte om ursäkt med en åtgärdslista som inte alltid skaffar nya vänner.

– Det fanns att jobba med. Det tycker jag verkligen. Det gäller att välja rätt människor att jobba med. Drivna människor. Det gäller allt ifrån fystränaren, naprapaten, mina assisterande. Hela konceptet. Alla måste vara på den nivån. Det har vi lyckats med.

Har det kostat konflikter?

– I den positionen jag har är det omöjligt att det är konfliktfritt. Jag är ingen person som vare sig söker konflikter eller är rädd för dom. Jag gillar raka puckar där det är tydligt vad som gäller. Många obekväma beslut måste tas på vägen, det är inte roligt men en del av jobbet, säger Chuk.

I Mässhallen och Stadium Arena var det betydligt mindre kontrollerat förr. Driv upp tempot, spring och vinn. Så mycket djupare eller detaljerat än så löd inte coachordern.

Adnan Chuk har en annan filosofi hur man bäst vinner basketmatcher.

Defensiven. Sätt den. Se till att alla vet hur man sätter den. Det behöver inte vara snyggt eller med flärd. De som står på andra sidan planhalvan ska få slita för varje poäng.

Pränta in. Gnugga. Upprepa.

– Man har alltid, eller jag har i alla fall alltid, en plan och en vision hur första månaden ska se ut. Hur första året ska se ut. Jag tycker verkligen att vi har lyckats. Fem spelare – Joakim Kjellbom, Mikael Lindquist, Tim Schüberg, Johnell Smith och Edvin Stark – har varit med från början. Vi har skapat en träningskultur som kanske inte fanns tidigare i Norrköping Dolphins på herrsidan.

Vad kännetecknas den av?

– Drivet att träna och utmana sig själv. Att förstå helheten med att träna, sova och äta. När nya spelare kommer in blir de inte bara utmanade av mig utan av kärnan i gruppen. Bara en ådan sak att komma 20 minuter innan uppvärmningen och köra med den där rullgrejen på musklerna. Det handlar om att förbereda sig. Vi sätter press på oss själva att bli bättre på allt. Den visionen hade jag – att skapa en miljö där spelarna hela tiden utmanar varandra och att vi trivs med utmaningarna. Det ska inte vara en negativ press. Det ska vara något vi ser fram emot, utvecklar Adnan Chuk.

Noggrannheten och passionen hos Dolphinscoachen kan ingen ifrågasätta men det är ingen garanti för att nå resultat och vinna mästerskap.

Mikael Stenbom, Dolphins fystränare, kände Adnan Chuk innan de började arbeta tillsammans.

Det ger en annan relation än vad de skulle haft om Dolphins bara var den gemensamma nämnaren.

– Vi har definitivt haft konflikter. Privat och på jobbet men han är inte så långsint. Det är jag som är åsnan, säger Stenbom.

Vad har ni tjafsat om?

– Vi har försökt bygga upp en verksamhet med små resurser. Det innebär att folk ibland får göra det de inte borde göra. Kommunikationen är inte alltid hundraprocentig. Det är sådana konflikter. Vi har lackat ur när det inte alltid fungerat, svarar Stenbom.

Hur är Adnan att jobba med?

– Strukturerad. Noggrann. Tydlig som fan. Konsekvent. Ibland något av en hönsmamma som har koll på så mycket grejor. Koll på vad alla ska göra och bör göra. Jag ska inte säga att han lägger sig i men han har koll. Det är inte på ett dåligt sätt. Han vet fysiologi och träningslära och tar bra beslut utan mig. Det är både skrämmande och bra.

Joakim Kjellboms samlade hög av individuella ligautnämningar når från golvet upp till bröstkorgen på den 213-centimeter långe centern.

Den numer pensionerade landslagsspelaren stärker bilden av att spela under en coach som aldrig förbiser detaljer och som ständigt är förberedd.

– Han satt sin prägel från start med en tydlig spelidé. Klart att det varit justeringar till och från och Adnan har lärt sig också under vägen men just idéen har varit tydlig, han har hållit fast vid den och laget har köpt den, säger veteranen.

Såg du att han hade förutsättningarna att bli en bra coach?

– Som spelare hade han en bra blick för spelet. Jag spelade bara med Adnan en säsong men det märktes när vi möttes. Det är alltid svårt att sia om man blir en bra coach eller inte, hur man är som spelare spelar ingen roll eller hur mycket kunskap du har. Du måste ha viljan, drivet och lägga ned tiden. Det är hårt arbete som gäller och det har Adnan visat att han inte är rädd för, säger Kjellbom.

I snart tio år har Malin Aasa och Adnan Chuk varit ett par. För två månader sedan fick de sitt andra barn, Benjamin.

Aasa har ett förflutet som elitspelare med ett SM-guld i Dolphins på meritlistan.

– Adnan känns mer seriös som coach än vad han var som spelare. Han vill göra allt 100 procent och känns mer fokuserad nu. När han spelade var han mer avslappnad. Jag kan inte säga att jag är förvånad att det gått så bra, säger Malin.

En strikt uppstyrd organisation. Tydlig rollfördelning. En tydlig spelidé. Ett aldrig sinande engagemang. Det är inget hokus pokus eller främmande faktorer som Adnan Chuk använt. Han är knappast ensam om att vila sitt ledarskap på punkterna.

Just nu gör han det bäst i Sverige.

Mikael Stenbom ser större uppdrag än så i framtiden.

– Jag tycker jag är duktig på mitt jobb men när man ser den här snubben...

– Killen är sanslös, sen kanske inte folk i Norrköping eller basket-Sverige uppskattar det men när han försvinner iväg på större saker ska det bli kul att se var han tar vägen. Han visade mot Estudiantes att han redan är på den nivån.