Ute på Vikbolandet, nära Styrstad, bor Henrik Bergström och där har han sitt garage med speedwaycyklarna och allt annat som tillhör. Det är en del.

Den gångna säsongen har varit över ett tag. Men Henrik Bergström har redan börjat förbereda sig inför nästa år där han vill ta ytterligare kliv.

2018 var säsongen då Henrik Bergström fick en fast styrning i allsvenskan, och det var med hans älskade Vargarna. Efter totalt tolv matcher landade Henrik på 1,115 i snitt efter en vår, sommar och höst där hans prestationer tog sig mer och mer.

Artikelbild

– Det gick uppåt för mig hela tiden vilket kändes riktigt bra. Vargarna gav mig chansen kontinuerligt, säger Henrik Bergström.

Vad betyder det att få köra varje match och inte bli petad?

– Det känns ju bra. Samtidigt vet jag att jag måste prestera. Hade jag tagit noll poäng hela tiden hade jag ju blivit bortplockad. Men lagledaren Peter (Jansson) trodde på mig och det är en del i att det gick så bra också. Om jag hade haft mer press på mig hade det nog gått sämre.

Henrik Bergström tog flera skalper under säsongens lopp mot betydligt mer rutinerade förare. Han berättar om en helt annan anspänning och nerv under de första matcherna jämfört med slutet.

– Första matchen var jag riktigt nervös. Och det var en rätt tuff bana. Då fick jag med mig några poäng och hade häng på några bra förare ändå. Det gav en skön känsla, säger Henrik.

Steget från 80cc till 500cc är klurigt för de flesta. Henrik Bergström är inget undantag.

– Jag fick jobba hårt, och har fortfarande lite problem. På 80, när jag blev lite större, var jag tvungen att ställa mig upp lite när jag körde. Det funkar inte alls på 500, då måste man sitta ordentligt på den, annars kan det lätt bli att man tappar kontrollen. På banan i Norrköping måste man verkligen sitta ner.

Du hade ju några vurpor i år – var det på grund av det där?

– Lite faktiskt. När banan är lite halvtaskig så har jag tendenser att göra lite misstag. Mycket i år var att jag hamnade i konstiga situationer i förstasväng. Att jag inte tog för mig utan hamnade i kläm. Och ibland bedömde jag banan fel. Det handlar mycket om rutin det där. I semifinalerna hade jag ju två fall. Hade jag undvikit det, så hade jag tagit tvåsiffrigt i båda matcherna. Det kändes som att matchen i Motala tog en vändning efter min uteslutning, det var surt.

18-åringen valde för några år sedan bort handbollen till förmån för speedwayen. Han kommer in på kicken det ger att köra ett heat.

– Jag tror inte man kan förklara med ord riktigt vilken känsla man får. Det är en sjuk adrenalinkick. Man tänker inte så mycket, alla känslor och tankar kommer efter heatet. Det är inte så att man tänker hur man ska köra om – det är ren instinkt, säger Henrik.

Henrik Bergström kommer att köra vidare för Vargarna 2019. Han har även kontrakt med Piraterna i elitserien och med Polonia Pila i polska tredjeligan kritade Bergström sitt livs första utlandskontrakt.

I Pila ingår han i samma trupp som svenska Thomas H Jonasson och förre vargföraren Tomasz Gapinski.

– Jag har en polsk mekaniker som tog kontakt med Pilas ledare eftersom han var därifrån. Och då var de intresserade, på den vägen är det. Det är ett stort steg, men det är en stor möjlighet för mig, säger Henrik Bergström.

– Jag skrev på för två år. Första året spelar det ingen roll om jag får åka. Det viktigaste är att komma in och visa upp mig på den polska marknaden. Det kommer ju att bli träningar och träningsmatcher där jag har chansen att visa vad jag kan. Polen blir perfekt. England är jag inte redo för än, det kräver mer organisatoriskt, men jag ska dit någon gång.

Känner du dig redo för elitserien, där snackar vi stort steg?

– Ja, jag trodde att jag skulle få åka några matcher i år. Men de hade sin hemmason Anton Karlsson som gjorde det bra. Det är förståeligt att de satsar på honom. Jag vill inte åka i elitserien bara för att, jag vill kunna fajtas om poäng.

Inspirerande att se Antons framfart, ni har följts åt under knatte- och juniortiden?

– Absolut. Vi slår ju varandra titt som tätt. Jag känner att jag själv vill och kan vara där.

I allsvenskan kommer Henrik Bergström att köra varje match. I division 1 får han se hur det blir. Och så konkurrerar han alltså om körning i elitserien och Polen.

Det blir en intressant säsong som komma skall.

2012 körde Vargarna i elitserien senast. Henrik Bergström var själv en flitig besökare på Kråkvilan under den tiden. Han drömmer om att dra på sig en röd eller blå huva för Vargarna i elitserien.

– Jag tänkte på det när jag kollade på lite elitseriematcher i år. Att köra för Vargarna i elitserien någon gång vore så stort, säger Bergström.

Henrik försöker att vara en god ambassadör för Vargarna.

– Målet för mig är att höja speedwaysporten här i stan. Jag försöker kolla på andra sporter hur de gör för att skapa intresse. Idrottarna i andra sporter är ju profiler. Jag försöker alltid bjuda på mig själv och bjuda till för fansen, säger Bergström som kommer att köra motocross, speedway is (när isen tillåter) och konditionsträning under vintern.

Till sist – vad tycker du om Vargarnas lagbygge?

– Det ser bra ut. Vi har återigen många Norrköpingskillar. Kim Nilsson är en riktigt bra lagkapten som delar med sig av många tips ihop med Joel Andersson. Daniel Davidsson har ju varit här tidigare och är ett bra nyförvärv. Jag tror vi hamnar i toppen.