I måndags kväll tog säsongen slut för Norrköping Dolphins damlag. Udominate vann kvartsfinalserien med 2–0 i matcher. Förlusten med 75–98 i Stadium Arena blev Jesper Sundbergs sista uppdrag som coach för Dolphins.

Till nästa säsong står någon annan vid sidan när damlaget spelar och tränar. 28-årige Jesper har bestämt sig för att lämna moderklubben.

– Mitt kontrakt går ut nu och jag kommer röra mig vidare. Jag har kört tio år inom Dolphins elitverksamhet, både på herr- och damsidan, och det är dags för nåt nytt. Jag bestämde mig för ganska länge sen, säger Jesper dagen efter det tunga uttåget i slutspelet.

Vad söker du istället?

– Det här är mitt jobb och min försörjning så jag behöver ett jobb först och främst och då kan man inte vara så petig. Jag får se vad det finns, om någon hör av sig, säger Jesper.

Vill du jobba med herr- eller damlag?

– Samma där, det är mitt jobb så får se vad som finns. Men jag är gärna kvar på damsidan eftersom jag de senaste åren har inriktat mig på att lära mig alla spelare och ligor där, plus att jag har landslagsuppdrag kvar med en samling till i november, säger han.

Jesper började som ledare i Dolphins herrlag för tio år sen, då vid sidan av Kelly Grant.

– Första tiden var mest lärlingsinriktad, sen blev det gradvis mer ihop med Kelly innan jag var två år som assisterande till Paul (Burke) och en säsong som assisterande till Lasse (Johansson) på damsidan. Nu har jag haft huvudansvaret i fyra år, berättar han.

Hur känns det att lämna Dolphins?

– Jag är tacksam att jag har fått så väldigt många olika chanser av klubben. Det har varit tio väldigt utvecklande år med många olika stadier och steg. En bra inskolningstid. Det är som med spelare, man har sin moderförening för att utvecklas, säger Jesper.

Klubbdirektören Lasse Johansson har redan så smått börjat jakten på ny coach till damlaget.

– Det har högsta prioritet. Det är alltid lättare att bygga en spelartrupp när de vet att en coach är klar. Det här vill jag lösa så snabbt som möjligt, säger Lasse.

Har du några lämpliga kandidater?

– Inget namn så där direkt i dag, men det finns en lista med intressanta namn. Det vore dock dumt att de fick se det i media första gången, säger Lasse och skrattar.

Samtliga spelare i damlaget har också utgående kontrakt.

– Så är det nästan alltid, det är väldigt sällan man har flerårskontrakt. Våra unga svenska spelare har utvecklats under senaste tiden och vi vill behålla så många som möjligt som stomme. De utländska spelarna pusslar vi ihop på slutet, det kan bli samma som nu eller nya, säger Lasse.