Japan var en nitlott eftersom laget i egenskap av olympisk värdnation kommer att ta en av de tre OS-platserna från sin kvalgrupp, oavsett resultat. Men när lottningen genomfördes, på internationella basketförbundet Fibas huvudkvarter utanför Genève, blev det inte bättre än att Sverige hamnade i samma grupp som just Japan i kvalet.

"Passar ganska bra"

Att motståndarna i gruppen också blev Belgien och Kanada – och inte till exempel Serbien och Australien – var å andra sidan positivt, tycker Frida Eldebrink. Två av de tre länderna får göra Japan sällskap i OS i Tokyo.

Det kommer såklart bli jättetufft och Belgien har hemmaplansfördel (i Oostende). Men jag tror ändå att det är en "match-up" som passar oss ganska bra. Kanada har väldigt bra spelare och WNBA-stjärnor i laget, men har ändå inte gjort jättebra resultat i de senaste mästerskapen, säger rutinerade guarden Eldebrink till TT.

"Den stora drömmen"

Sveriges basketdamer har aldrig spelat OS tidigare och nådde kvalet tack vare framgångarna i EM i somras. Belgien åkte precis som Sverige ut i kvartsfinal då och slutade fyra i förra årets VM, där Kanada slogs ut i kvarten.

Vi är underdogs och ska inte ha för stor press på oss själva. Det är ganska stort att vi bara är i kvalet. Men OS är den stora drömmen och det största man kan spela inom basketen, säger Frida Eldebrink.

Totalt deltar 16 länder i OS-kvalet som avgörs i fyra olika grupper, 6–9 februari. Förutom Japan är också regerande världsmästarna från USA garanterade en OS-plats.