Målvaktstränaren Maths Elfvendal är två år yngre än Marcus Sahlman och borde varit mer en spelare i stället för ledare i IFK.

Men sex knäoperationer ville något annat.

– Jag blev tvingad att ta det beslutet tidigt, men jag hade valt att bli tränare förr eller senare ändå, säger 28-åringen som leder passet med Sahlman, David Mitov Nilsson och provspelaren Andreas Vaikla i den oväntade högsommarvärmen.

Det var via Sylviatränaren och ungdomsansvarige Daniel Bäckström som Maths blev aktuell för IFK. Det blev två träffar med Janne Andersson innan den allsvenska klubben skrev kontrakt med den utbildade gymnasieläraren.

Nya idéer, en ny utveckling.

Kanske inte för att IFK släppt in fyra färre mål vid den här tiden i fjol.

Mer för de 27 poäng och det nya offensiva spel laget visar upp. I fjol tog det 24 omgångar att nå dit.

Trenden är klar.

Målvakten är en viktig del i att behålla initiativet, i stället för långa bollar och fifty-fifty-lägen, för att vända spelet när det behövs djup bakåt. Samtidigt kan ytterbackarna stå högre och bli offensiva hot.

– I Spanien ser man målvakten som en utespelare som får använda händerna. Varför inte, det är ganska små saker som kan göra mycket för spelet, frågar Maths retoriskt som ser till att målvakterna är delaktiga i så mycket passnings-, kvadrat- och bollpressövningar som är möjligt.

Maths Elfvendal en andra generationens tränare med två pedagogiskt skolade föräldrar. Pappa ”Peppe” Johansson var länge målvaktstränare i Gif Sundsvall och i U 21-landslaget där han hade bland annat Marcus Sahlman och Andreas Johansson då de var blågula.

Att få följa med pappa och se elitfotbollen på nära håll skapade ett naturligt och avspänt förhållande till det som blev hans nya framtid.

Maths ger konstruktiv kritik, vad som kan höja nivån, istället för att recensera en insats under träningspasset på Nya Parken.

Det mesta filmas och klipps ihop.

Efter match, före match och även träningsinsatser.

– Min pappa hade väl några VHS-band med Eurogoals och kollade målvaktsspel på det. Det här är en stor utveckling från det. Normalt har vi 15–20 klipp från en match. Tre, fyra av dem går vi ordentligt på djupet med efteråt.

Dagar som den här när Marcus Sahlman har en skadekänning och Maths får ta en mer aktiv roll är det ett oumbärligt hjälpmedel.

– Det bidrar till att målvakterna själva får se hur det ser ut, om de gör rätt eller om det finns förbättringsutrymme.

Maths Elfvendal följde Swansea Citys förre målvaktstränare Javier Garcia under sex dagar i höstas. Det utvecklade allsvenskans yngste tränare som gått alla tränarsteg och siktar på att ta Uefa-licens i framtiden.

– Jag klev upp ett snäpp från min egen tränarkarriär när jag kom hit. Till Premier League är det ytterligare steg uppåt. Det jag fick med mig därifrån var fantastiskt nyttigt. Jag har fortfarande kontakt med honom och bollar olika frågor med honom. Finns det någon som är kunnigare, varför inte ta tipset?

Maths lever sitt drömyrke. Säsongsplanering, filmsekvenser, anpassade instruktioner till spelarna om motstånd och utvecklingsmöjligheter görs enligt flera olika pedagogiska inlärningsmodeller. Att det blir arbetsveckor upp mot 70 timmar gör inte så mycket.

– Jag flyttade hit för fotbollen. Jag drivs av att utvecklas och utveckla andra och tränar de bästa personerna som brinner för det. Den här miljön är jättebra och inspirerande för mig.