17-åringen från Norrköping, som bytte från Tjalve till Eskilstuna FI för ett år sedan, laddar inför terräng-EM i nederländska Tilburg.

Han och klubbkompisen Adhanom Abraha flög från Arlanda en dryg vecka innan tävlingen avgörs kommande söndag.

– De andra kommer senare. Det är lite för kallt i Sverige nu och vi vill ha så bra förutsättningar som möjligt, förklarar Emil i väntan på att flyget ska lyfta.

Den talangfulle löparen har representerat Sverige i flera ungdomslandslagssammanhang, senast NM på Island där det blev brons i P19 samt silver i lag.

Han tog flera USM-medaljer under året, bland annat guld i terräng-SM för 17-åringar, och placerade sig även sjua och åtta på senior-SM.

Men det här blir förmodligen hans största utmaning hittills. Emil kommer möta löpare som är två år äldre eftersom han är uttagen i 19-årsklassen.

– Jag har varit med i EM förut men då var det i min egen ålder. Målet nu är att komma topp 20–25. Ingebrigtsen (Jakob) från Norge är med, han är bäst i världen, upplyser han.

Loppet i Tilburg är 6,3 kilometer långt och Emil Millán de la Oliva säger att han trivs minst lika bra att löpa i terräng.

Han har heller inte ångrat flytten till Eskilstuna, även om klubbfärgerna mest syns när det är läger- och tävlingsverksamhet.

– Det är bra i Eskilstuna, de satsar på ungdomarna. Jag får bra stöd på läger och så men annars tränar jag hundra procent hemma i Norrköping med pappa, berättar han.