När Thomas Crona var yngre utövade han flera sporter. Men till slut fastnade han för innebandyn.

– Under en lång tid var det både fotboll, handboll och innebandy som stod på mitt schema. Sedan behövde jag ta ett val och då föll det på innebandyn. Det är en snabb sport och det är kul när det alltid händer någonting, säger Thomas Crona och fortsätter:

– Vi hade ingen målvakt i laget och fick därför lotta om vem som skulle stå, och det blev jag. Jag tyckte sedan att det var ganska kul och lände att det var något som jag var bra på. Vilket gjorde att jag fortsatte som målvakt.

Artikelbild

Nu har han blivit antagen till riksidrottsgymnasiet, där det bara är en målvakt i hela Sverige som får en plats varje år.

– Jag fick reda på vad riksidrottsgymnasiet var ungefär ett år innan jag skulle göra mitt gymnasieval. Jag var sedan med på ett läger i Umeå där flera scouter var och kollade. Efter det blev det en uttagning där fyra målvakter och cirka 40 utespelare kom vidare. Men till slut var det jag som tog platsen, säger Crona.

Vad tror du är anledningen till att du fick platsen?

– Jag vet inte riktigt. Jag är bra, men det finns många andra bra målvakter som säkert också hade kunnat ta platsen. Men jag är ganska stor och lugn i målet, sedan snackar jag mycket. Många brukar beskriva mig som lugn, stabil och säker där bak.

Artikelbild

Det är till Umeå som den 16-åriga Thomas Crona nu har flyttat. En väldigt lång flytt med tanke på hans unga ålder.

– Jag fick hjälp av mamma och pappa i några månader innan flytten med hur man lagar mat och städar. Sedan bor jag på ett elevhem med 24 andra som kan hjälpa till när jag behöver hjälp, säger Crona.

Artikelbild

Han spelade för Linköping innebandy när han bodde i Linköping och tränar fortfarande med dem under loven. Men nu är han skriven hos Rig.

– Det är spelare födda mellan -01 och -99 som spelar där nu och det är några av de bästa spelarna i Sverige som man har plockat ut. Alla har en bra inställning och de är extremt bra innebandyspelare. Det gör att det blir bra fart på träningarna.

Vad har du för målsättningar framöver?

– Det är att bli bäst i världen och få spela i landslaget. Sedan får vi se hur det går. Men om jag ger allt jag kan på varje träning så tror jag att det skulle kunna gå.