14 oktober 2017. Sleipner kan summera en framgångsrik säsong. Det blev vinst i Östgötacupen och laget tog sig sånär till kval för att kämpa om en division 1-plats.

Det är snudd på succé för det nya tränarparet Johan Roxström/Admir Dedic efter deras första år. De värvades efter att ha fått sparken från Lindö FF som då ville göra en ungdomssatsning.

"Jag tycker ändå vi gjort en bra säsong. Vi har matchat hårt, haft många skador som har slitit ganska mycket. Nu börjar bygget och till nästa år ska vi sätta press på oss själva", säger den spelande tränaren "Rocky" efter sista matchen mot Kumla.

Artikelbild

| Lördagens besvikelse. Sleipner är klart för division 3 efter kvalförlusten mot Stockholm Internazionale.

När Sleipners värvarkung Adnan Ergül lämnar klubben och går till konkurrenten Sylvia får Roxström och Dedic även i uppdrag att sy ihop 2018 års trupp.

"Vi har pratat med i princip alla och ingen har aviserat att de vill lämna. Det är positivt. Vi känner oss bekväma och trygga där vi är", meddelar Roxström.

De följande veckorna kommer dock visa att det inte alls blir så. Det kommer nämligen ett styrelsebeslut som vänder upp och ned på hela A-lagsverksamheten.

Tränarbomben

Artikelbild

| Sparkade tränarduon Johan Roxström och Admir Dedic.

En vecka in i november kallar Sleipner till en hastigt uppkommen "presskonferens" på Östgötaporten. I mörkret utanför omklädningsrummet möter ordföranden Anders Marcus och delar av styrelsen upp för att meddela att Roxström och Dedic, som har ett år kvar på kontraktet, inte längre ingår i framtidsplanerna.

I istället är det en kursändring som stakas ut.

Artikelbild

| Anders Nyqvist fick en kort tid som huvudansvarig tränare.

"Vi har tagit ett strategibeslut att satsa mer på yngre­ spelare i Norrköpingstrakten. Tyvärr tror vi inte att ”Rocky” och Admir är rätt personer att leda laget. Där­emot vill jag tillägga att vi var väldigt nöjda med det jobb de gjort under året. Det har inte med resultaten att göra. Det är svårt att hänvisa­ till det med en seger i Östgötacupen och en tredjeplats i serien. Vi ska bygga vidare på våra egna ungdomar och hoppas även kunna locka unga spelare utifrån", berättar Anders Marcus som lovar att presentera en ny tränare inom kort.

Roxström och Dedic har precis själva fått reda på att de har fått sparken och båda två passerar i skuggorna för att hämta ut sina grejer från omklädningsrummet.

Artikelbild

| Simon Dogan fick rycka in med kort varsel och försöka få ordning på den randiga skutan.

Nyheten slår ned som en bomb i Norrköpings lokala fotbollsvärld. Sleipnerledningen får fullt upp att värja sig mot kritiken för att man har skickat bort två unga och uppskattade tränare.

Johan Roxström är chockad över beskedet och hur det kommuniceras ut.

Artikelbild

| Ordföranden Anders Marcus under 80-årsfirandet av SM-guldet från 1938.

"Vi får ett samtal från Claes Rydgren i styrelsen som säger att vi inte ska träna Sleipner nästa år. Sedan kan han inte förklara varför vi får gå. Jag har ringt runt och sökt folk, men de gömmer sig och vill inte bli konfronterade", säger Roxström.

Han fortsätter:

"Det är pinsamt för en klubb som Sleipner. Att ett sånt här beslut tas på ett möte där ordföranden inte är med måste ses som en varningsklocka och att lämna besked på telefon... Man behandlar inte människor så."

Kollegan Admir Dedic känner sig lika oförstående och överkörd.

"Man är minst sagt chockad, vi har inte fått någon hint om att något sånt här var på gång. Vi hade ett snack förra veckan hur vi skulle gå vidare och vi tycker själva att vi gjort ett bra jobb med laget. Helt ärligt förstår jag inte varför vi får sparken. Hela situationen är väldigt märklig och sättet detta avslutades på känns så fel. Jag och Johan har i alla fall fått träffa killarna och sagt hejdå", berättar han.

Lagkaptenen och målvakten Jimmy Karlsson är den förste spelaren som uttalar sig officiellt:

"Jag är chockad. Det var ingen som visste något. Det är ingen som pratat med mig eller någon i spelarrådet. Jag är irriterad över hur det här hanterats", säger han.

Massiv spelarflykt

Ungdomstränaren Mikael Söderqvist, som tidigare också har varit med och värvat spelare till A-laget, pekas ut som en av initiativtagarna till kursändringen att satsa mer på de egna ungdomarna. Själv hävdar han dock att han mer har fungerat som bollplank till styrelsen för att ändra inriktining med fokus på ungdomssatsningen.

Några dagar senare presenteras i alla fall Anders Nyqvist som huvudtränare, med hjälp av Patrik Hagström vid sidan. Lite senare tillkommer också Jörgen Lagerlund och Fredrik Turesson i ledarstyrkan.

43-årige Nyqvist har en bakgrund som målvakt i Sleipner och som tränare blir det hans första senioruppdrag.

"Jag är ganska duktig på att utveckla spelare. Det har funkat förut, men det är en ny erfarenhet att jobba med ­seniorfotboll", konstaterar Nyqvist efter att ha träffat spelarna för första gången.

Men han träder in i Sleipners omklädningsrum i en motvind som närmast liknar en orkan. Många spelare mår dåligt av styrelsens sätt att hantera Rocky och Adde och det blir en massiv spelarflykt från "Randigt" under vinteruppehållet.

När serien sparkar igång igen framåt vårkanten är nästan bara Johan Andersson och Calle Appelquist kvar av trotjänarna sedan hösten. De flesta andra är invärvade utifrån eftersom Sleipners ungdomstalanger ännu inte är mogna för division 2-spel.

Nyqvist gör i alla fall vad han kan för att få ihop ett slagkraftigt lag under vintern. Han knyter exempelvis till sig pålitliga målskyttar som Haris Sijaric och Paul Chamoun för att täcka upp luckorna efter Daniel Andersson och Daniel Källsholm.

Men det går trögt i träningsmatcherna när Nyqvist försöker styra om till 3–5–2.

"I fjol var det så tråkigt spel ibland att klockorna stannade. Vi vill spela upp bollen och framåt. Det ska vara kul att kolla på Sleipner", säger Nyqvist efter 0–4 mot Linköping City.

"Känner mig själv skyldig"

Och så, i slutet av mars, läcker det ut uppgifter om ett spelarmissnöje mot den nye tränaren. Med två veckor kvar till seriepremiären möts spelartruppen och styrelsen.

"Det finns lite åsikter och synpunkter kring kommunikationen. Spelarna tycker inte att kommunikationen med tränaren fungerar fullt ut. Vi fick även en känga att vi ifrån styrelsen varit osynliga. Jag känner mig själv skyldig, men jag tänkte att de skulle bygga en grupp först innan jag skulle barka in i omklädningsrummet", berättar ordföranden Anders Marcus.

Ingen rök utan eld, brukar det heta. Styrelsen inser allvaret och hivar fram ett hyggligt ess ur rockärmen för att försöka lägga en filt över lågorna. Alexander Axén, allsvensk tränare med Örebro så sent som 2017, knyts upp som mentor till den oprövade Anders Nyqvist.

Anders Marcus är glad när han släpper nyheten.

"Det är via Robert Axelsson som hjälpt oss lite som målvaktstränare. Vi har inte hunnit sätta ramarna helt, eller i vilken utsträckning Axén kan vara med, men han har lovat att ta en aktiv del", säger Marcus.

Det blir självklart stora lokala rubriker när det namnet presenteras. Axén blir dock väldigt kortvarig i sin roll och i efterhand berättar han i podden Studio Allsvenskan om de märkliga turerna med Sleipner.

”Jag sitter hemma en kväll och min gamle målvaktstränare, som är från Norrköping, ringer mig och säger; ”Du, det är stökigt som fan. Tränaren som är där nu är ganska färsk på seniorlag och det går inte så bra. Kan du tänka dig att prata med honom?” Jag är lite mentor till en del tränare i Sverige runt omkring, men jag känner ju inte honom. Men han (Axelsson) säger att jag är den enda han kan tänka sig att prata med. Först ska jag bara ringa någon i Sleipners styrelse och göra upp det där.”

”Jag ringer till en i Sleipners styrelse och säger att jag kan tänka mig att hjälpa honom. Då säger han att de kan tänka sig tre-fyra gånger i veckan. Vadå tre-fyra gånger i veckan? Att du kommer. Stopp! Jag kommer inte en sekund, jag är mentor till Rynninges tränare, det är två inkast från där jag bor och jag kommer inte till någon träning där. Vi sköter det på telefon och vi träffas när vi träffas. Jag åker inte till Norrköping, då ska jag träna ett eget lag. Det är inte aktuellt.”

Sleipner presenterar ändå Axén som klar för en ledarroll på sin hemsida och inför media:

”Då får jag ett sms från min gamle spelare Kalle Holmberg. ”Sleipner?” står det. Vad är det här nu? Hur vet han det? Då är det en helsida i deras tidning att jag ska ingå i deras ledarstab. Vi har inte kommit någonstans.”, säger Axén vidare i podden.

Hur som helst går Axén vidare med sitt uppdrag och pratar med Nyqvist:

”Jag ringer honom och vi pratar i alla fall någon timme. Nu har jag sagt vad jag tycker, så får du tänka på det här. Sedan sparkar de honom efter två dagar. Sedan har inte Sleipner hört av sig till mig över huvud taget. Det är det sjukaste jag varit med om. Jag skulle hjälpa en tränare som de sedan sparkar ett par dagar senare.”

"Varit några blåsiga dagar"

Så blir det också. Sleipner förlorar division 2-premiären hemma mot Nora med 1–2 efter ett mål i den fjärde stopptidsminuten och det blir också Anders Nyqvists sista insats som tränare. Spelarmissnöjet går inte att reparera och efter bara en seriematch tvingas Sleipner sparka en tränare – igen.

Ordföranden Anders Marcus tvingas rycka ut ännu en gång och förklara vad som händer:

"Vi har avsatt Anders Nyqvist. Det gick inte att reparera förtroendet. Det har varit några blåsiga dagar och vi hoppades att det här med Axén skulle ge arbetsro men det blev inte så. Styrelsen var oenig, men det blev ett majoritetsbeslut för det här. Spelarna har meddelat att de saknar förtroende för Anders av olika skäl. Och det är klart, hamnar vi i ett läge där X antal spelare inte vill spela matchen på lördag om han är kvar finns det inget alternativ. Vi hade väl kunnat skicka in ett 17-årslag, men det hade inte känts bra", säger Marcus.

Anders Nyqvist känner sig stukad efter den korta sejouren som seniortränare.

"Det finns flera olika versioner av det här och jag vill inte säga för mycket som kan skada klubben. Jag har ändå spelat i Sleipner i många år. Men det finns folk med egna agendor inom föreningen som jag inte kan påverka, mer än så vill jag inte säga just nu. Men tiden kommer utvisa det."

"Jag ställer krav på min omgivning, både inom jobbet och fotbollen. Men spelarna vill inte ha krav, de vill ha bekräftelse. Det vore bättre om de fick höra från styrelsehåll att ”det är det här som gäller” i stället. Jag tycker att det är beklagligt att spelarna ska styra föreningen och hur man ska spela. Jag tycker det är oerhört fegt av styrelsen att göra så här, även om jag respekterar det också.", säger han.

"Var ett skamligt sätt"

Beslutet att sparka Roxström och Dedic kommer åter upp till ytan, nu när det visar sig att den nya planen inte har hållit. Och styrelsen får sig ytterligare en släng i Sportens krönika som publiceras i mitten av april efter den nya tränarturbulensen:

"Det var som om allt vett och all sans försvann när starka och omtyckta Sleipnernamn som Rutger Pettersson och Adnan Ergül lämnade "Randigt".

Och moral också för den delen, för det var ett skamligt sätt att behandla två uppskattade och duktiga tränare som "Rocky" och "Adde" på.

Men på något sätt fick nya röster och idéer gehör i det vakuum som uppstod efter Adnan och Rutger, och majoriten av styrelsen klubbade igenom det.

Sleipner skulle satsa på ungdomarna, och uppenbarligen var lärarna (!) Roxström och Dedic fel personer när det handlade om just det.".

Nåväl, klubben måste gå vidare mitt under den brinnande serieupptakten och jakten på den fjärde (!) huvudtränaren på ett halvår är redan igång. Det blir Simon Dogan som får uppdraget, först på prov och därefter blir han en permanent lösning.

Dogan kommer från en riktigt jobbig säsong 2017, där han åkte ur division 2 med Assyriska i den sista omgången. Nu kastas han rakt in i ett nytt getingbo men han är positiv inför utmaningen.

"Jag känner att jag har fått en liten relation med killarna på bara två dagar", säger han.

(Märkligt nog övertas Dogans tränarsyssla i Assyriska av just Roxström och Dedic som får till en perfekt säsong och vinner sin division 3-serie 2018.)

Fick motta dödshot

Sportsligt går det dock fortsatt trögt trots den nya tränarrösten. Det framkommer uppgifter i efterhand att försäsongsträningen kanske inte har varit den bästa, och Sleipner tappar många viktiga poäng i slutet av matcherna.

Mitt i allt kommer också de svarta rubrikerna när ordföranden Anders Marcus berättar att han har mottagit dödshot. Det ska ha börjat redan när Roxström och Dedic sparkades i november och fortsatt ända in i april.

"Det är en hel del hot att jag ska dö och lite annat. De är arga och tycker att jag förstör klubben. Det är bättre att jag avgår och dör", berättar Sleipner-ordföranden.

Marcus väljer att inte polisanmäla händelserna.

"Jag försöker säga att det är bara att komma på årsmötet och kräva ordförandens avgång om man vill det. Jag har en känsla att det är ett fåtal individer. Vuxna upp till äldre. Jag hoppas verkligen inte att det är människor i min närhet i föreningen, det tror jag inte heller."

Han har funderat på att hoppa av sitt uppdrag.

"Ja, tanken har föresvävat mig men fan, om jag hoppar av nu vinner någon någonstans som inte borde vinna", säger Anders Marcus.

Tränarens sågning

Han sitter kvar på posten och får uppleva en fortsatt tung vår på planen. Med så många nya spelare i truppen tar det självklart tid att få ordning på allt, men det verkar finnas andra brister också. Efter 1–2 mot Newroz prövas tålamodet hos den nye tränaren.

"Tre-fyra spelare faller ur ramen vad gäller vilja och inställning. Jag offrar tid en lördag och är ifrån min fru och fyra barn. Det minsta man kan begära från en spelare som startar är att han visar att han vill kriga och bryta trenden", säger Dogan efter säsongens femte raka förlust på Sätra IP.

I slutet av maj blir det lite glädje och andrum i det randiga lägret – åtminstone utanför planen. Sleipner firar 80-årsjubileumet av klubbens enda (och Norrköpings första) SM-guld i klubblokalen på Sandbergsgatan. Ett 20-tal anhöriga till de numera bortgångna guldlirarna samlas för att prata, äta jubileumstårta och botanisera i gamla prylar som Bertil Ekström, Bengt Karlsson och Kenneth Awerstedt från historikgruppen har samlat ihop.

– Det är inte varje dag vi plockar fram von Rosens pokal. Det känns speciellt på många sätt just idag. Vi är många eldsjälar, som brinner för den här klubben i med- och motgång. Vi ska alltid hedra vår historia och vara stolta över den – särskit över den här, säger klubbens ordförande Anders Marcus med pokalen i sin hand.

Tre röda kort i samma match

Det dröjer till den tionde omgången innan årets första seger kommer, borta mot Motala AIF i juni.

"Vi har väntat så länge på det här. Vi är bättre än Motala både spelmässigt och energimässigt", säger Dogan efteråt.

Jodå, det finns kvalitet i de många individualisterna som utgör Sleipners lag 2018. Efter sommaruppehållet får man ännu mer ordning på spelet och segrarna blir fler. Laget är uppe och nosar över kvalstrecket i ett par omgångar men faller sedan tillbaka.

Bortamatchen mot Huddinge i början av september symboliserar på något sätt hela säsongen med allt vad det innebär av motgångar och heta känslor. Sleipner åker på ytterligare en uddamålsförlust – och det blir dessutom tre röda kort.

"Domaren hittade ingen nivå, kunde inte kommunicera utan viftade bara med sina kort. Vi får borsta av oss det här och lappa ihop laget så gott det går, trots att vi har tre man avstängda", konstaterar Dogan.

Manfallet blir ännu större kommande vecka. Efter "en incident" på träningen tas beslutet att Ermin Kojic och Shaban Jusufi tvingas lämna laget inför höstspurten.

Tårfyllt för andra året i rad

Sleipner slåss för en kvalplats in i det sista och lyckas behålla kylan i avgörandet. I den sista omgången dominerar man stort hemma mot jumbon Eskilstuna City och vinner med 4–0.

– En stor glädje och lättnad. Vi måste vara på den här nivån och den nivån vi har haft de tre senaste matcherna, då ska det jäkligt mycket till att vi ska tappa det här, säger Simon Dogan när han pustar ut efter slutsignalen på Östgötaporten.

I kvalet väntar Stockholm Internazionale, tvåan i division 3 södra Svealand. Sleipner försöker repa mod inför den sista livlinan men Internazionale rider vidare på sin framgångssäsong och slår ut "Randigt" i två raka matcher.

2–1 på Kristinebergs IP följd av 1–2 på hemmaplan den första helgen i november.

För andra året i rad blir det degradering och tårfyllda ögon för Simon Dogan.

– Det är mycket besvikelse och mycket känslor. Jag tror att alla känner en viss skyldighet, ett visst ansvar. Just nu är det jävligt tungt. För mig personligen är det jävlig tungt, säger Dogan medan de svarttröjade gästerna firar efter slutsignalen.

"En halv glad dag i alla fall"

Parallellt med Sleipners mörka uttåg från division 2 dyker ett sista halmstrå upp i säsongens 13:e timme. Nora är på väg att dra ur sitt lag från division 2 och enligt fotbollförbundets tolkning är Sleipner bästa "förlorande" lag i kvalet.

Men efter ett par timmars glädje för klubben görs en ny tolkning. Den eventuellt vakanta division 2-platsen kommer inte gå till Sleipner.

– Det blev en halv glad dag i alla fall. Det här året fortsätter på den inslagna vägen. Vi känner oss ganska luttrade vad gäller förbundet. Vi har alltid känt oss ganska misshandlade, säger ordföranden Anders Marcus och suckar djupt.

LÄS MER: "En mörk dag i klubbens historia"

LÄS MER: Förbundets miss om Sleipners kval

LÄS MER: Sleipner får börja om igen