USM-finalen avgörs utanför Finspång

Två större tävlingar samma helg väntar på Eliantorpsbanan.

Foto: Christer Andersson

Enduro2019-09-26 09:00

På lördag avgörs den sjätte, och sista, deltävlingen i ungdoms-SM, och dagen därpå Sandracet. Båda på samma bana med start vid Eliantorp utanför Finspång.

– Det blir tre sträckor på totalt en och en halv mil. De kan förvänta sig en hård tävling, utslagsgivande och bra. Förarna lär vara spaka i armarna efteråt, säger Olle Hollertz i arrangerande Finspångs MS, med ett skratt.

Senaste tidens torra väder gör att deltagarna slipper större vattenhål, men de kan ändå räkna med rejäla utmaningar längs banan.

– Både berg och mjuk sand gör att det krävs koncentration och uthållighet, säger Olle.

USM-finalen lockar drygt 120 startande mellan tolv och 18 år. Bland dessa finns FMS-trion Ludvig Kylstam, Joel Eriksson och Ludwig Fransson samt SMK Kolmårdens Oscar Marklund.

I Sandracet är i nuläget 75 förare anmälda, från 16 år och uppåt. FMS räknar med fler.

– Det var en stor endurotävling i Eksjö i helgen och en del läker nog fortfarande såren efter den. Det går att anmäla sig några dagar till så jag gissar att det blir upp mot 100 startande till slut, säger Olle.

Ett antal riktigt starka förare ställer sig på startlinjen i den här tävlingen, där det gäller att köra så många varv som möjligt på tre timmar.

– Ett knippe väldigt duktiga killar från hela Mellansverige är med. Vi har själva exempelvis Daniel Johansson och Magnus Melander som är riktigt bra, och även några till, säger Olle.

Dubbla stortävlingar kräver en hel del av arrangörsklubben. Bygget av banan blev klar i tisdags kväll.

– Under helgen har vi ett 50-tal funktionärer igång varje dag. Sen är det efterarbetet, säger Olle.

Ludvig Kylstam är en av hemmaförarna i USM.
Ludvig Kylstam är en av hemmaförarna i USM.
Karta: Eliantorp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!