Stina Nilsson stod över Tour de Ski och fick se sig passerad av Maiken Caspersen Falla i sprintcupen. I tyska Dresden får Nilsson chansen att återta ledningen då norskan stannar hemma med en förkylning.

Det är inte kul när någon är sjuk, jag vet själv hur det är att stå vid sidan om, säger Stina Nilsson.
Men det känns spännande, man har varit lite isolerad från racing ett tag nu.

Hon har inte tävlat sedan helgen 9–10 december, då hon vann fristilssprinten i schweiziska Davos. I stället har hon kombinerat träning med jul- och nyårsfirande i Jämtland.

Jag har prioriterat en del teknik och kört saker som jag inte har haft tid att prioritera tidigare. Och så har det varit viktigt att bara lapa energi, sådant som jag får från min familj, säger Stina Nilsson.

Mitt i stan

Helgens tävlingar består av två fristilssprintar, individuellt på lördagen och stafett på söndagen. Den 1,4 kilometer långa banan går mitt i centrum, utmed floden Elbe som delar den sachsiska huvudstaden Dresden itu.

Jag har inte så många stadssprintar i mitt cv, det ska bli spännande. I dag (läs: fredag) var det kanske inte världens bästa förhållanden, det var ganska löst, 4 grader och ganska mycket dimma och fukt i luften. Men den bästa åkaren är den som kan hantera förhållandena bäst.

Särskilt intressant blir sprintstafetten, säsongens enda inför OS i Pyeongchang. Stina Nilsson har ett VM-silver och ett OS-brons i disciplinen.

Jag gillar tävlingsformen, det ställer ganska hårda fysiska krav, och det passar mig. Tjusningen är att man ska gå så snabbt man kan men ändå kunna återhämta sig mellan sträckorna.

Kalla och Nilsson?

Sverige får bara ha ett dam- och ett herrlag i OS, vilket innebär en hård fajt om de två platserna i respektive lag. Inte minst på damsidan efter att Charlotte Kalla (inte med i Dresden) har anmält sitt intresse.

Förbundskapten Rikard Grip säger att konkurrensen skapar stora möjligheter att ställa upp med ett starkt svenskt OS-lag. Det som talar för Charlotte Kalla är att hon till skillnad från utpräglade sprintåkare har både snabbhet och uthållighet.

Det är absolut inte negativt att ha de distansegenskaperna som Charlotte har, framför allt inte på ett mästerskap där jag upplever att det går oerhört fort, framför allt på sträcka 1, 3 och 5. Där gäller det att man har en god uthållighet i kombination med snabbhet, säger Rikard Grip.