Jesper besitter en verktygslåda som inte många har med fin skridskoåkning och fick blick för spelet. Nu spelar han rakare hockey också och då är han riktigt bra, säger Brynästränaren Tommy Sjödin.

Säsongen började dock tungt för Jesper Boqvist, som bröt handleden bara ett par veckor före SHL-premiären.

Det var tufft. När jag äntligen hade tagit en plats och att då bli skadad i tre månader var tungt men jag bestämde mig för att komma tillbaka så snabbt som möjligt. Skulle jag göra handrörlighetsövningar sex gånger om dagen, då gjorde jag sju, säger Boqvist.

Redo för ansvaret

Slitet lönade sig, han gjorde säsongspremiär den 30 november, spelade fyra SHL-matcher och åkte i väg till JVM och fick ett silver med sig hem till Gävle.

Och i Jesper Boqvists SHL-comeback mot Frölunda visade han med ett mål och en assist att han nu är redo att ta det ansvar i förstakedjan som lagledningen hade förhoppningar om redan i somras.

Vi såg ett läge att testa honom där nu (med Kevin Clark och Jesper Jensen) igen. De är kvicka i tanken och på skridskorna allihop, hittar lösningar på små ytor, så jag kan tänka mig att de är svåra att ha och göra med när de får snurren i anfallszonen. Efter den här matchen lär vi inte göra några ändringar, säger Sjödin.

Jesper Boqvist var visserligen inte på isen när Kevin Clark vallade in 1–0 via Frölundabacken John Nyberg i powerplay, men det var Boqvist som 42 sekunder senare gjorde 2–0 och när Brynäs hämtat sig från en tung Frölundapress i första halvan av mittenakten, var det han som lade en nätt passning perfekt fram till Jesper Jensen som mötte med direktskott och 3–1 bakom Johan Gustafsson.

Det gick lite upp och ner. Jag vill vara bra i varje byte och nu var jag det bara i var tredje byte kanske, så helt nöjd är jag inte, säger han.

"Har redskapen"

Men Thommie Bergman, NHL-scout för Toronto, tror att konkurrenten New Jersey Devils kommer få stor nytta av sin draftade talang:

Det känns som att Jesper har växt till sig och har tagit steget i år. Han har redan redskapen för att spela i NHL. Jag gillar vad jag ser, säger den förre storspelaren.

Sjuttonårige Frölundabacken Rasmus Dahlin som alla var där för att spana in då?

Supertalangen fick 19.34 i istid och gjorde en bra match där han vände ut och in på motståndare även om de allra mest magiska dragningarna uteblev.

Men Torontoscouten Bergman gillade vad han såg ändå, även där:

Rasmus gör precis allt rätt. Han spelar i NHL nästa år. Frågan är bara var.