Efter fem raka förluster hittade Norrköping Dolphins vinnarspåret igen när ännu poänglösa jumbon Mark besegrades enkelt i Stadium Arena.

Hemmalaget satte tonen omgående, och gästerna var i stort sett aldrig ens nära att fixa någon dramatik. Det gav coachen Jurgita Kausaite bra tillfällen att rotera runt på samtliga sina spelare. Inklusive 16-åriga Ida Ojala, som nu gjorde sina första A-lagsminuter i ligan.

Två skottförsök blev det på de sju och en halv minuter som hon var på planen. Båda missades dock. Därmed blev det en debut utan egen poäng, men Ida var nöjd när den första historiska ligainsatsen summerades en stund efter slutsignalen.

– Kändes bra, jag gjorde mitt bästa hela tiden. Var väldigt nervös före matchen, men hoppades på det bästa och att få några minuter i alla fall, sa Ida ute på arenagolvet.

Det fick hon, och hon märkte att det var annat motstånd än i ungdomsmatcherna.

– Det var lite svårt eftersom jag mötte större spelare än jag är van vid från tidigare. Det skiljer sig ganska mycket mot annars, det var mycket tuffare och aggressivare här, men försökte ändå göra mitt bästa och jag tycker jag gjorde det bra, sa Ida.

Hon har spelat basket sen hon var i tioårsåldern. I somras var hon med i U 16-EM där det svenska laget vann guld i B-finalen.

Artikelbild

| Ida Ojala.

– Jag siktar så högt som möjligt och kanske kunna spela utomlands någon dag, sa hon med ett leende.

Så här beskriver hon sig själv som spelare:

Artikelbild

| Shaylen Burnett.

– Jag rör mig ganska mycket under korg och försöker bli aggressivare på planen än vad jag är nu.

Dolphinscoachen Jurgita Kausaite var, trots storsegern, inte helt belåten. Den skrala sista perioden, då hemmaspelarna blev nonchalanta av den stora ledningen, tog ner hennes humör.

Artikelbild

| Sofia Pelander.

– En match innebär 40 minuter. Vi gjorde ett bra jobb i 30 minuter och jättedåligt sista fjärdedelen. Vi har inte den lyxen att inte ta det på allvar och därmed missa att dra lärdomar. Vi hade en plan att vinna varje period, visa så bra försvar vi kan, kunna hålla fokus när vi leder. Det behöver man också träna. Förväntar vi oss bara att vinna eller att även ta med oss massor av utmaningar och då klara dem? Vi slutade arbeta hårt i sista perioden, det handlar om moral. Vi har inte det laget som kan visa sånt här beteende utan om vi ska uppnå nåt krävs oerhört arbete och disciplin hela matcherna. Visst, det är fint att vinna igen, men vi skulle göra det med en lite bättre avslutning. Då hade det känts bättre. Med så få matcher som det är handlar det inte bara om resultat utan hur vi kan utvecklas under matcherna med olika rotationer, försvarstyper med mera, sa Jurgita.