Martin Smedberg Dalence, som spelade i IFK Norrköping 2011-2013, lämnade ifjol IFK Göteborg för spel med Club Bolivar. Han såg flytten till Bolivia som ett äventyr, samt en chans att bättra på sina möjligheter till fortsatt spel i landslaget. Något som den förre IFK-spelaren tidigt fick uppleva i Boliva var att spela på höga höjder. Club Bolivars hemmaarena ligger nämnligen på 3600 meters höjd i en av världens högst belägna städer - La Paz.

– Det är svårt att beskriva, men det är svårt att spela här (med anledning av höjden). Det kostar jättemycket med löpningar och att sedan att återhämta sig på planen. Men trots det gick det bra. Jag kastades in i laget direkt och fick spela sex, sju matcher och gjorde mål, säger han till Fotbollskanalen.

Men det var inte bara höjden som var nytt för Smedberg Dalence. Fansen i Boliva ställde tidigt höga krav på deras nya, europeiske spelare.

– Jag var ändå nöjd med mina insatser, men det är höga förväntningar här när man kommer från Europa, samtidigt som jag gjorde mig ett stort namn i landslaget. Det var en del som blev besvikna. De trodde att jag var Messi eller Ronaldo, så jag fick gå ut och förklara mig, säger Smedberg Dalence till Fotbollskanalen.

Fansen visar även enligt Smedberg Dalence sitt missnöje på ett helt annat sätt än vad svenska supportrar brukar göra.

– De kunde busvissla åt mig på gatorna, vilket man inte gör i Sverige. Ofta är en del supportrar sura på kvällen, men sedan är det upp på hästen igen och bra dagen efter, berättar han för Fotbollskanalen och fortsätter:

– De är lite mer långsinta här och jag tog det ganska hårt. Spelarna i laget sa att jag inte behövde lägga någon energi på det, att det är så här.

Smedberg Dalence har kontrakt med Bolivar fram till årsskiftet och ett definetivt beslut om framtiden kommer han vänta med. Det kan både bli ett nytt avtal med Bolivar, men även en återkomst till familjen i Göteborg och spel i Sverige.

– Jag ska erkänna att det har varit tufft. Det hade varit annorlunda om familjen var här med mig, men när det gällde ett år, så ville inte vi att tjejen skulle lämna sitt jobb i Göteborg, samtidigt som sonen är på dagis och utvecklas varje dag. Det bästa för dem var att vara kvar, men visst finns det dagar där man hade behövt dem extra efter en jobbig match eller träning, säger han till Fotbollskanalen.

Han är nu 34 år gammal, men några planer på att lägga av har han inte.

– Jag ska nog kunna lira ett par år till. Jag är lika hungrig som när jag var 18 år, berättar Smedberg Dalence för Fotbollskanalen.