Långa, korta, snabba eller uthålliga.

704 löpare och ambitionsnivåer tog farväl av tävlingssäsongen utomhus.

Alla kunde njuta den höga luften och rätt behagliga höstvärmen på vägen från Sörsjön till Jursla. Den 44:e Höstmilen bjöd inte på den vassaste tiden någonsin, men det blev en oväntad men välförtjänt vinnare av de 492 löpare som valde den mest krävande distansen.

Artikelbild

| Breddidrott. Nära femhundra löpare ställde upp på Sörsjöns parkering för att springa 10,6 kilometer i blandad och utmanande terräng.

– Skönt att vinna för första gången på säsongens sista lopp, sa den 22-årige Faiklöparen som gick i mål med tiden 37,30 minuter och hade 19-årige Oskar Leinonen bakom sig.

– Det var han och en kille till (Staffan Ek) som drog iväg för spurtpriset. Jag avvaktade lite och sedan verkade det som de inte orkade riktigt. Jag sprang om Leinonen sista kilometern men det var ingen spurt. Mer att jag segade mig förbi, sa vinnaren efter att gratulanterna kommit fram till den blivande socionomen som pluggar i Falun.

Han började satsa för knappt två år sedan. En skada gjorde att säsongen startade sent, och nu fick Faikaren god energi till den långa försäsongsträningen. Att Johan passerat Staffan Ek som vann finnkampen på 5 000 meter hade han ingen aning om.

– Jag skulle ha ett distanspass på tio kilometer och hörde att det fanns ett spurtpris efter två kilometer. Det lät kul. Jag körde hårt igår och ska köra hårt imorgon så jag ville ha ett lagom pass idag, sa skåningen Ek som bor och pluggar i Linköping.

Artikelbild

| Finnkampare. Staffan Ek som vann Finnkampens 5 000 meter i höstas riktade in sig på loppets spurtpris.

– Finnkampen var lite medialt och att springa för Sverige kändes häftigt att ta med sig in till vinterträningen. Jag har ett terränglopp nästa helg men det är mest för träningen, men där ska jag köra lite hårdare än idag. Det här loppet var spännande med lite olika kvalitéer som ställs på prov. Kan tänka mig att orienterare gillar den, sa Staffan Ek, banlöparen som kom i mål som nia i herrklassen.

Tvåa i herrklassen var Johan Gustafsson, Tjalve samt SK Ringens Johan Herrman.

Oskar Leinonen vann P 19-klassen.

Självklar och stark vinnare i damklassen var Cecilia Kleist, IK Akele med tiden 41,14.

– Det var lite blött och slipprigt så jag tappade lite tid på slutet idag, sa Cecilia som tränat lika mycket som hon brukar utan att nå den utdelning som hon själv hade hoppats på den här säsongen.

– Jag har inga problem med att träna, det är lite sämre att få tiden att räcka till för återhämtning nu när jag jobbar heltid, sa beräkningsingenjören inom flygindustrin.

Hon hamnade precis utanför den blågula truppen till NM om två veckor.

– Men jag jobbar lite på den saken, sa Cecilia som bara behöver bara behöver lite mer luft för att lyfta till landslagsnivå.

Bästa hemmalöpare var Tjalves Frida Södermark som kom femma med tiden 45,42 minuter.