Det är den regerande världscupvinnaren Robin Norum, IFK Umeå samt Tobias Westman, även kallad "Mr Rullskidor" med flera VM-guld, från IK Stern som anmält sig till det individuella masstartsloppet över 20 kilometer som kommer gå på den så kallade citybanan i centrala Norrköping.

– Den svenska rullskidseliten kommer att komma, det är kanske mest att gemene man inte känner till de åkarna lika bra som de som kör på snö, säger Jonas Braam.

Kommer Kalla?

Artikelbild

| Robin Norum.

Han har naturligtvis även en förhoppning att traditionella åkare som exempelvis Charlotte Kalla ska komma till Norrköping. Ifjol körde hon i SM som då avgjordes på hennes hemmaplan i Sundsvall.

Hur det blir med henne och övriga vinterskidåkare lär inte bli klart förrän dagarna före tävlingarna som ingår i SM-veckan.

– Vi förväntar oss inte att det ska komma många, men vi hoppas såklart. Men det kommer bli väldigt högklassiga tävlingar oavsett. Det går riktigt fort och är roligt att titta på, säger Jonas Braam från Kimstad GoIF som kommer arrangera tävlingarna.

Klubben räknar med att det kommer runt 30–40 herrar och 20 damer till start i tävlingarna. Det kommer köras individuell masstart för herrar (20 kilometer) och damer (15 kilometer) samt parsprintstafett på Norrköpings gator.

Kör ett breddlopp

Kimstad GoIF har själva ingen som tävlar på SM-nivå i rullskidor ännu, dock verksamhet på barn- och ungdomsnivå.

– Framför allt ger det oss goodwill att arrangera SM, sedan är det roligt och en erfarenhet för oss. Vi får även behålla anmälningsavgifterna, säger Jonas Braam.

Tanken är även att köra ett breddlopp i direkt anslutning till sprintstafetten under lördagen (9 juli). Det är tänkt att heta Norrköping City SM Challenge.

– Dert är tänkt för motionärer och de som inte kör SM men vill prova på att åka. Huvudspåret är att den tiden som vinnaren har i herrarnas masstart under fredagen ska gälla för breddloppet. Vi räknar med att vinnaren kommer i mål på 32–34 minuter i herrloppet och då startar man på den tiden och räknar ner. Tanken är då att köra det som; hur många varv hinner du på samma tid? Man får utmana sig själv helt enkelt.