Under våren fick Sylvias förre anfallare tillbaka problemen med sitt hjärtflimmer. Det sammanföll också med planerna på att skriva och färdigställa ett nytt bokprojekt. Något att falla tillbaka på när livet var lite jobbigt i övrigt.
– Det är okej nu, jag har haft problemen sedan jag var 21, säger Allan Borgvardt när NT träffar honom på ett centralt fik på stan.
Julgran och jultomte står lägligt placerade innanför dörren. Kaffet kompletteras med en liten chokladbit vid det lilla bordet där den danske målsprutan fortsätter:
– Jag genomgick en operation 2005 efter tredje gången jag fick det. Läkarna tyckte det var dags så att inget skulle hända när man är aktiv. Sedan kände jag inget på åtta–nio år innan det kom tillbaka men då gick det över på två dagar. Nu i april gick det däremot inte över. Då behövde jag göra en sådan här omstart och det är en process där man måste äta blodförtunnande innan man kan göra det. Det låter väldigt dramatiskt, de hävdar att det inte nödvändigtvis är så livshotande som det låter men man kan inte vara aktiv under tiden.
Då var det skönt att ha boken att jobba med?
– Definitivt, det har varit en sak att göra när jag inte har kunnat åka iväg och till exempel spela tennis.
Boken, som är Allan Borgvardts andra barnbok, är precis utgiven på danska och heter Da rød mand gik sin vej och är gjord tillsammans ungdomskompisen Anders Bangsgaard Rask.
Vad har gjort att du kommit in på den banan efter fotbollskarriären?
– Det började som en kul grej. Jag har alltid ritat mycket, sedan när barnen var små ritade jag med dem och gjorde små stories. Det var där idén föddes att göra en mer ordentlig historia och se om någon skulle nappa.
Hans första bok, En kok gick amok, kom 2017.
I mitten av november var det releaseträff för den nya.
– När jag var 17 och skulle satsa på fotbollen flyttade jag hemifrån till Århus och villkoret från mamma var att hon inte ville att jag skulle bo själv. Jag skulle bo hos en familj och där hade de en son som var i min ålder och som spelade i samma förening. Där föddes vänskapen, berättar Allan Borgvardt och tar en klunk av sin släta kopp svart kaffe.
Nu har vänskapen mynnat ut i den gemensamma boken.
– Jag ritar och hade idén men kom inte riktigt vidare. Då började vi bolla, säger Borgvardt.
Vad handlar boken om?
– Den röda gubben i trafikljuset som får nog av att bli utskälld så mycket. Vi tog det vidare till vad som utöver en röd gubbe är lite utskällt i samhället. Parkeringsvakten, tandläkaren, fotbollsdomaren som får mycket skit. Vi gjorde storyn utifrån de utskällda i samhället och vad som händer om de försvinner och när saker inte fungerar längre.
Allan Borgvardt beskriver författandet främst som en hobby och ett sidoprojekt. Sedan finns förstås förhoppningar om att boken ska locka till läsning.
– Jag hoppas att den ska gå bra, men det är inte det viktigaste. Det har varit en kul process att göra det med honom (Bangsgaard Rask), sedan om någon skulle nappa utomlands och den skulle sprida sig så hade det varit drömmen. Men det är jättemånga böcker som släpps och marknaden är inte som förut. Den kan vara bortglömd om två månader. Så får det vara i så fall, säger Allan Borgvardt.
Har du fler bokidéer på gång?
– Det ger lite blodad tand. Men efter en sådan här process behöver man också en liten paus från det.
Allan Borgvardt kom till Sverige och Norrköping 2011 och blev kvar. Hustrun Anna, som han träffade redan som 23-åring, är från stan och när familjen skulle vända hemåt när tvillingsönerna skulle börja skolan föll valet på Norrköping. Efter fyra år i Sylvia som spelare la han karriären på hyllan. I dag är han en av de drivande personerna i Bollklubben Tillsammans.
– Vi har två olika verksamheter, det ena är Bollis fotbollsskola i socioekonomiskt svaga områden och sedan har vi ett sysselsättningsprojekt för ungdomar som behöver hjälp ut på arbetsmarknaden eller tillbaka in i studier. Jag är på fotbollsskole-delen mesta delen av tiden. Just nu jobbar vi mycket med hur vi ska växa utanför Norrköpings gränser.
I kontexten med våldet som har drabbat Norrköping, känner du att ni kan göra skillnad?
– Det som har hänt är hemskt, det är något som påverkar hela stan. I fotbollsverksamheten har vi barn som är från årskurs två till sex, det är svårt att uttala sig om ifall vi fångar upp någon på det sättet, men ett viktigt element är en meningsfull fritid, samhörighet och kamratskap, säger Allan Borgvardt, numera också barnboksförfattare.