Dramatisk slutomgång väntar i femman

Svärtinge eller Valdemarsvik? Allt avgörs i sista omgången.

Svärtinges hemmaplan.

Svärtinges hemmaplan.

Foto: Fredrik Rosander

Fotboll2019-10-03 09:00

Svärtinge toppar division 5 östra, två poäng före Valdemarsvik inför slutomgången på lördag. Båda lagen har goda möjligheter att få ta steget upp till fyran, men seriesegraren kan definitivt fira avancemang.

– Vi har inte räknat på annat än att vi ska vinna serien. Vi har allt i egna händer, säger Svärtinges assisterande tränare Mark Fransson.

Hans manskap gick på en lite oväntad mina i förra omgången då mittenlaget Jaguar besegrade serieledaren. Tre poäng där och Svärtinge hade redan varit klar etta. Nu avgörs allt istället med matcherna Svärtinge–Azech och Krokek–Valdemarsvik. 

Trean Azech kan inte vinna serien, men har fortfarande möjlighet att bli tvåa.

– Krokek på bortaplan är inte enkelt för Valdemarsvik, men vi måste vinna vår match. Samtidigt måste vi vara smarta och inte rusa på direkt. Inga matcher avgörs första kvarten, säger Fransson.

Även de två bästa tvåorna i de tre östgötafemmorna flyttas upp. Här är det i nuläget fördel Skeninge (49 poäng i västra femman) och Valdemarsvik (48 i östra) medan Sturefors har 46 i mellersta serien. Om ett östgötalag vinner kvalserien till division 3 flyttas samtliga andraplacerade lag i division 5 upp. 

Svärtinge har redan säkrat minst en plats som bästa tvåa, och är därmed redan klart för spel i fyran nästa år, men laget vill vinna serien för att kunna jubla ordentligt.

– Vi är absolut redo att gå upp, vi har ett bra lag, det är en bra förening med en bra arena, säger Fransson.

Svärtinge åkte ur fyran 2017. Efter två säsonger i femman är man nu på väg tillbaka uppåt. Även Valdemarsvik har ett gyllene läge att återta platsen i division 4, som man tappade så sent som för ett år sen.

Karta: Billbäcks Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!