GenomgÄng: Det kan hÀnda i IFK-truppen

Ut och in i truppen. Nu börjar silly season för IFK. Sporten har tittat i kristallkulan och gÄtt igenom lagdelarna inför 2020.

IFK stÄr vÀl rustat totalt sett nÀr truppen ska byggas inför en ny sÀsong.

IFK stÄr vÀl rustat totalt sett nÀr truppen ska byggas inför en ny sÀsong.

Foto: BildbyrÄn

Fotboll2019-11-07 20:44

SÀsongen Àr slut, och nedpackad arkivet. IFK slutade femma 2019 efter en knackig vÄr och en strÄlande höst. Det blev för kostsamt med alla kryssen i början pÄ sÀsongen vilket bidrog till att de övriga toppkonkurrenterna kunde fÄ ett försprÄng.

IFK kom inte ifatt. 

Nu vÀntar den sÄ kallade silly season. IFK-managern Jens Gustafsson har sagt att man vill fortsÀtta bygga pÄ sina unga spelare men sÀkerligen lÀr det ocksÄ komma in nÄgra nya ansikten inför nÀsta sÀsong.

NĂ„gra lĂ€r ocksĂ„ försvinna. Kalle Holmberg och Gudmundur ThĂłrarinsson Ă€r de tvĂ„ som ligger nĂ€rmast till hands att vara pĂ„ gĂ„ng bort frĂ„n Östgötaporten. Det Ă€r egentligen ett hopplöst jobb att förutspĂ„ vad som kan komma att hĂ€nda, men Sporten har Ă€ndĂ„ försökt. HĂ€r Ă€r en genomgĂ„ng av truppen, dĂ€r klubben totalt sett Ă€ndĂ„ stĂ„r ganska vĂ€l rustad, och vad som skulle kunna hĂ€nda under vintern:

MĂ„lvakter: Isak Pettersson, Andreas Vaikla, Gustav Jansson och Julius Lindgren.

Kommentar: Isak Pettersson lyckades med bedriften att till och med toppa sitt starka 2018. Efter en start dĂ€r laget hade det tufft lyfte bĂ„de han och övriga defensiven rejĂ€lt. 16 nollor totalt och en höst dĂ€r det knappt gick att göra mĂ„l pĂ„ Pettersson bidrog till att han ocksĂ„ vann Allsvenskans Stora Pris för andra Ă„ret i rad. Pettersson har kontrakt ett Ă„r till men hĂ€r borde IFK givetvis göra vad man kan för att förlĂ€nga det sĂ„ fort det bara gĂ„r. Om inte annat för att sitta i ett Ă€nnu bĂ€ttre förhandlingslĂ€ge om proffsklubbarnas bud kommer. 

Bakom honom har David Mitov Nilsson lĂ€mnat för Gif Sundsvall under sĂ€songen. DĂ€r Ă„kte dock "Giffarna" ur allsvenskan och vill Mitov komma tillbaka igen till Östgötaporten vore det en perfekt spelare att ha om – eller framför allt nĂ€r – Pettersson fĂ„r chansen ute i Europa. IFK Ă€r hemma för Mitov och han har visat förut vad han kan om han fĂ„r vara hel och skadefri. Andreas Vaikla kom in under sommaren, men vill garanterat ha mer speltid Ă€n han har fĂ„tt i Norrköping, just nu kĂ€nns det vĂ€ldigt oklart om han blir kvar. Gustav Jansson har ocksĂ„ utgĂ„ende kontrakt och dĂ€r Ă€r vĂ€l frĂ„gan om han vill fortsĂ€tta backa upp de övriga pĂ„ det sĂ€tt han gjort de senaste sĂ€songerna. I sĂ„ fall en perfekt spelare att ha i truppen i just den rollen. Julius Lindgren lĂ€r fortsĂ€tta spela för Sylvia och ingĂ„ i truppen Ă€ven 2020.

Troligen blir det sÄledes inga stora rockader pÄ mÄlvaktssidan i vinter, om inte Isak Pettersson lÀmnar förstÄs. DÄ mÄste klubben agera.

Backar/Wingbacks: Alfons Sampsted, Henrik Castegren, Rasmus Lauritsen, Kasper Larsen, Filip DagerstÄl, Christopher Telo, Lars Krogh Gerson, Gudmundur Thórarinsson, Christopher Telo, Egzon Binaku, Kevin Álvarez, Ian Smith, Oliver Stefansson.

Kommentar: Uttalade wingbacks, sĂ„ som det sett ut de senaste sĂ€songerna, Ă€r egentligen Ian Smith, Lars Krogh Gerson och Kevin Álvarez till höger och Gudmundur ThĂłrarinsson, Christopher Telo och Egzon Binaku till vĂ€nster. HĂ€r Ă€r det naturligtvis högst troligt, om man ska tolka signalerna rĂ€tt, att ThĂłrarinsson kommer att lĂ€mna Östgötaporten.

Hans kontrakt gĂ„r ut och han blir, pĂ„ grund av skattereglerna, dyr för klubben att behĂ„lla. 

Inget Ă€r officiellt Ă€n, men det skulle inte förvĂ„na om beskedet kommer ganska snart att han och klubben gĂ„r skilda vĂ€gar. I sĂ„ fall lĂ€mnar han ett stort tomrum efter sig pĂ„ vĂ€nsterkanten dĂ€r han har varit given (förutom en kort Ă„terkomst centralt i vĂ„ras/somras). Christopher Telo och Egzon Binaku Ă€r de givna ersĂ€ttarna i dagens trupp. Till höger har Lars Krogh Gerson varit nĂ€stan lika given i Ă„r, och mycket talar för att han kommer att ha den positionen Ă€ven i vĂ„r. Bakom honom Ă€r det mer svĂ„rbedömt. Ian Smith har inte alls följt upp 2018 Ă„rs spel och gĂ„tt frĂ„n VM-spelare dĂ„ till en plats pĂ„ bĂ€nken i Ă„r. Costaricanen Ă€r inte den som klagar utan har bitit ihop. Men kanske mĂ„r bĂ„de han och klubben bĂ€st av ett miljöombyte? Smith behöver i alla fall fĂ„ speltid för att ta tillbaka sin landslagsplats. Kevin Álvarez har knappt spelat alls, dĂ€r kĂ€nns ett miljöombyte nödvĂ€ndigt. Åtminstone en utlĂ„ning?

Johannes Vall Ă€r utlĂ„nad till Öster och nĂ€r kontraktet nu gĂ„r ut lĂ€r han inte Ă„tervĂ€nda till IFK mer.

Ytterligare nÄgon kantspelare skulle behöva in under vintern om det hÀr blir verklighet för att öka konkurrensen.

PÄ mittbackssidan stÄr klubben vÀl rustad. Filip DagerstÄl, Rasmus Lauritsen, Kasper Larsen och Henrik Castegren Àr en stark allsvensk kvartett. Litet frÄgetecken för DagerstÄl som gjort en sÄ pass bra sÀsong att han kan vara ett namn för nÀsta proffsflytt. Han har bara ett Är kvar pÄ kontraktet ocksÄ. Det har Àven Kasper Larsen. Eventuellt behöver klubben vara ute i tid hÀr och leta efter ett namn som, om inte annat, kan stÀrka konkurrensen pÄ lÀngre sikt. Men annars kÀnns det som en lagdel dÀr IFK har det vÀl förspÀnt inför 2020, inte minst som Lars Krogh Gerson skulle kunna axla den hÀr rollen ocksÄ.

Alfons Sampsted har varit utlÄnad till islÀndska Breidablik under hösten och lÀr ha tuff konkurrens för att ta en plats Àven 2020. Oliver Stefansson Àr ung och mer av ett framtidsnamn Àn sÄ lÀnge.

MittfÀltare: Alexander Fransson, Maic Sema, Simon Thern, Andreas Blomqvist, Isak Bergmann Johannesson, Manasse Kusu, Sead Haksabanovic.

Kommentar: Höstens succéman Sead Haksabanovic spelade förvisso mest i tremannaanfallet andra halvan av sÀsongen, men Àr uppsatt som mittfÀltare i truppen. Han Àr nu tillbaka i West Ham varifrÄn han var utlÄnad. Det avtalet strÀcker sig Àven över halva 2020, men frÄgan Àr om IFK kan behÄlla honom sÄ lÀnge?

Haksabanovic skulle hur som helst mÄ bra av lite mer tid i allsvenskan dÀr han har varit dominant pÄ slutet. Det tog tid att acklimatisera sig i vÄras och lite mer tid i Peking skulle bara stÀrka honom ytterligare. Om IFK har chansen att köpa loss honom frÄn kontraktet, och prislappen Àr inom rimliga grÀnser, skulle det kunna bli en riktigt bra affÀr i lÀngden för klubben.

Om Haksabanovic fortsÀtter sin utveckling som han har haft i IFK kan han nÀstan bli hur bra som helst.

HÀr borde klubben lÀgga mycket krut om det finns minsta möjlighet.

Bland innermittfÀltarna gÄr bÄde Simon Thern och Andreas Blomqvist in pÄ sina sista Är pÄ nuvarande kontrakt. Blomqvist kom tillbaka starkt under slutet av Äret och det ska bli intressant att se vilka ytterligare steg han kan ta med en vintertrÀning till i kroppen. Thern var pÄ vÀg ut i Europa (ryskt intresse) i somras men kanske prioriterar han stabiliteten i IFK ett tag till innan han tar det steget?

Även Alexander Fransson lĂ€r vilja testa pĂ„ ett nytt Europa-Ă€ventyr men kanske Ă€r det lagom för lagkaptenen att vara redo för det i sommar. 

Ishaq Abdulrazaq, den unge mittfÀltaren som besökt IFK flera gÄnger, Àr gammal nog att skriva kontrakt nÀsta sommar dÄ han fyller 18. Han blir, tillsammans med Isak Bergmann Johannesson och Manasse Kusu, intressant att följa i sÄ fall. Men kanske behöver IFK stÀrka upp med ytterligare nÄgon rutinerad spelare under nÀsta Är ifall ett par kan försvinna.

Maic Sema kan Àven spela hÀr, men har hittills mest anvÀnts i tremannaanfallet, sedan han kom frÄn Gif Sundsvall i somras. Alexander Jakobsen Àr utlÄnad till Kalmar FF just nu och sedan gÄr kontraktet med IFK ut. Han lÀr inte Äterkomma i den vitblÄ dressen efter det.

Anfallare: Christoffer Nyman, Simon Skrabb, Pontus Almqvist, Kalle Holmberg.

Kommentar: Mycket talar för att Kalle Holmberg försvinner. Det var nÀra en flytt till grekiska Aris Thessaloniki redan förra vintern, men nu nÀr Holmberg Àr kontraktslös kanske klubben gör ett nytt försök?

IFK vill behÄlla den forne skyttekungen men frÄgan Àr om man lyckas?

Det kÀnns tveksamt i nulÀget.

Christoffer Nyman har fĂ„tt en hel sĂ€song tillbaka hemma i IFK, men mĂ„r bra av att förbli moderklubben trogen ett tag till. Även om han sĂ€kert inte Ă€r frĂ€mmande för ett nytt EuropaĂ€ventyr pĂ„ sikt sĂ„ Ă€r det knappast troligt att det sker redan nu. 

Simon Skrabb har ett Är kvar pÄ kontraktet och kan mycket vÀl vara med och kvalificera sig och Finland till landets första EM-slutspel nÀsta Är. Skrabb har sagt att han Àr redo för en utlandsflytt om rÀtt bud kommer, men frÄgan Àr samtidigt om han vill Àventyra speltiden ifall Finland gÄr till EM? DÀr vill nog Skrabb gÀrna vara med och i IFK har han haft en tÀmligen trygg plats senaste Ären. I sÄ fall kanske en eventuell flytt utomlands dröjer till efter mÀsterskapet i sommar.

Pontus Almqvist har potentialen att explodera 2020 efter ett skadefyllt Ă„r i Ă„r. HĂ€r har IFK en spelare som mycket vĂ€l kan stĂ„ för nĂ€sta Ă„rs stora genombrott om han fĂ„r chansen. Men det kĂ€nns Ă€ndĂ„ som att klubben skulle behöva ha in nĂ„gon anfallare till i truppen under vintern. Inte minst om Kalle Holmberg lĂ€mnar, dĂ„ mĂ„ste han ersĂ€ttas. Det har ryktats om Östersunds Dino Islamovic, och om det spĂ„ret fortfarande lever kĂ€nns det som en perfekt spelartyp för klubben. Han skulle passa bra i en central anfallsroll. 

Sead Haksabanovic Àr tillbaka i West Ham. Kan IFK köpa loss stjÀrnan?
Sead Haksabanovic Àr tillbaka i West Ham. Kan IFK köpa loss stjÀrnan?
Karta: Östgötaporten
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!