Förra veckan valdes den lokale företagaren om för ett fjärde år på posten och tycker själv att han fortfarande bara har hunnit en bit på vägen.
– Vi har under mina år byggt upp en organisation, som tidigare var i dåligt skick och som folk ville komma ifrån. Nu har vi kommit till ett läge där folk söker sig hit och vill jobba här. Och det betyder att nu kan vi ta nästa steg, säger Sakarias Mårdh, som menar att de senaste åren till stor del har handlat om att bara "bygga upp en stabilitet kring IFK".
I en intervju i NT nyligen berättade den avgående styrelseledamoten Magnus Sjöcrona att han gärna hade sett en högre förändringstakt i föreningen. Sakarias Mårdh säger att han har förståelse för det.
– Men man måste ha respekt för att det är en medlemsstyrd organisation och förening. Vi som är vana vid affärslivet – vilket både jag och Magnus är – har ju kanske också en vana vid att saker och ting kan förändras och gå snabbare än det gör i föreningsvärlden, säger han.
– Men vi tar de steg som organisationen kan och vi går framåt. Det finns mycket som kommer att kunna gå snabbare, nu när allting har satt sig rent organisationsmässigt.
I en annan färsk artikel menar Anders Norlén, expert på fotbollsekonomi, att IFK är en av de svenska klubbar som tar störst ekonomiska risker, med höga kostnader och för låga intäkter – vilket riskerar att "dränera" den egna kassan.
Mårdh hävdar dock att föreningen inte sticker ut så mycket – och att man är mitt uppe i ett förändringsarbete.
– Vi har en kostnadskostym som vi håller på att minska, säger han och pekar bland annat på att man tidigare haft en lite väl stor spelartrupp och gamla avtal som "legat och kostat pengar".
Det arbetet kommer att minska IFK:s risker framöver, menar han – och säger att kostnadskontrollen i dag är god.
– Är det nånting som vi har jobbat hårt med så är det budget och ekonomiuppföljning, vilket inte har skett förut, säger Sakarias Mårdh.
– Samtidigt så kan vi inte spara oss in i framtiden, utan vi måste ju satsa. Men vi tar inga beslut som gör att vi riskerar föreningen, på något sätt.
Ett område där IFK kommer att tvingas satsa stort är på arenan, som har visat sig vara i sämre skick än man tidigare trott.
– Vi håller ju fortfarande på och utreder lite olika delar, om hur stora renoveringsbehov vi har på kort och lång sikt. Men det handlar ju om mångmiljonbelopp under en överskådlig framtid.
På intäktssidan är spelarförsäljningar, som vanligt, den stora möjligheten. IFK har tidigare haft fina år med stora transferintäkter, men 2023 blev magrare, bortsett från de försenade Rysslandsmiljonerna. Målet framåt är dock tydligt.
– Vi jobbar enligt den nya fotbollsstrategin och den är ju egentligen att vi fastställer det sätt som IFK har jobbat på under många år: Att vi måste vara en utvecklande klubb, som säljer spelare och utvecklar egna spelare, säger Sakarias Mårdh.
Han förklarar att man redan har satsat mer pengar på akademin och släppt fram unga spelare i A-truppen.
– Och det är ett tydligt steg mot att vi som klubb inte kan köpa färdiga och dyra spelare, utan vi måste hitta spelare som kan ta nästa steg, säger han och pekar bland annat på Jens Gustafssons fina facit som en förebild.
– Det har vi ju också haft som en del i kravprofilen på den tränare som nu har rekryterats: Att man ska vara bekväm med att spela unga spelare och ge dem chansen.
Och så var det där med kritiken mot honom som ordförande, som dyker upp regelbundet.
– Det är inget som når mig normalt sett utan förekommer i sociala medier. Jag har kontakt med mycket folk i och runt IFK och det är inte något som framförs till mig. Kritik mot styrelsen i en fotbollsklubb kommer sannolikt alltid finnas så länge man inte vinner allsvenskan, det är en väldigt otacksam roll egentligen, säger Sakarias Mårdh.
Det har bland annat sagts att du inte är synlig nog?
– Jag tror inte att det är en särskilt spridd uppfattning, säger han och menar att en styrelse främst ska jobba med "långsiktiga och strategiska frågor".
– Det är inte så vanligt att det är styrelsen som ska gå ut och synas och höras i alla frågor. Det har funnits en tradition av det i Norrköping periodvis, men det är inte det normala. Vi har ju också anställt personer som ska vara de som driver och kommenterar vissa frågor, som till exempel vår sportchef och klubbdirektör.