IFK-scouten till Nigeria

Stig Torbjörnsen har en ny resa planerad till Nigeria – där han upptäckte Ishaq Abdulrazaq. "Vi hoppas att han kommer skriva på för oss", säger IFK Norrköpings scout.

IFK Norrköpings scout, Stig Torbjörnsen.  har en resa till Nigeria planerad i vinter.

IFK Norrköpings scout, Stig Torbjörnsen. har en resa till Nigeria planerad i vinter.

Foto: Christer Gustafson

Fotboll2019-10-28 15:32

Innan IFK Norrköping satte punkt för bortaspelet mot Häcken samtalade Sporten med Stig Torbjörnsen.

IFK Norrköpings norska scout som började jobba för klubben sommaren 2017 förlängde samarbetet med ytterligare tre år i januari 2019.

Ett tecken att parterna gillar utbytet. 53-åringen förbereder sig för en intensiv period när allsvenskan är över om en vecka.

Med hela världen som arbetsplats kan det bli att han kastas iväg med kort varsel.

Torbjörnsen uppskattar att det blivit drygt 100 besök i Afrika.

– Det är inte bara jag som bestämmer var jag ska åka. Det är Jens (Gustafsson) och föreningen som bestämmer. Om det blir Costa Rica, Danmark eller Holland har vi inte bestämt än.

– Det jag vet helt konkret är att jag ska till Nigeria, 4 till 9 december. Den är bokad. Sen ska jag vara med på träningslägret i Portugal i vinter. Det är det jag vet nu, säger norrmannen.

Under Torbjörnsens tid som IFK:s ögon är det en spelare som det surras extra mycket om. 

Ishaq Abdulrazaq.

Talangen har rest fram och tillbaka mellan Norrköping och Kaduna och stannar i Sverige tre månader i taget på turistvisum.

IFK och Abularazaq väntar in mittfältarens 18-årsdag. 

Då kan IFK Norrköping kontraktera löftet – som imponerat stort med sin fina teknik och fysik.

– Jag stämmer in det som alla förväntar sig och det alla sett på träningarna han varit med på. Han har varit här fyra-fem gånger nu och blir 18, som alla vet. Det är väl i maj nästa år? Vi hoppas att han kommer signa permanent och det tror jag att han gör. Alla gillar honom på och utanför planen, något som är jätteviktigt. Där har vi en bra kille på gång, det tror jag alla i klubben tycker om, säger Stig Torbjörnsen. 

Vad behövs in i truppen?

– Det är Jens som ska få uttala sig om det, vad som behövs, men det spelar ju in vem som blir såld. Vi har två-tre som är Bosman. Ska de lämna? Ska de förlänga? Det är svårt att bestämma nu.

IFK har en lyckad historia med isländska spelare. Nu är det Kasper Larsen och Rasmus Lauritsen, de danska mittbackarna som håller bärande roller i laget.

Stig Torbjörnsen avslöjar att han först kollar grannländerna efter intressanta namn. 

– Norden är alltid första prioritet. Sverige först, sedan Norge, Danmark och Island. Vi har en bra Island-historia. Finland lite. Men jag är inte så tänd på Finland, nivån där är inte så bra tycker jag. Alltid Skandinavien först. Sedan får man se om spelaren kommer ifrån Brasilien eller Nigera som Abdulrazaq. Man får se vad som dyker upp, menar IFK-scouten. 

Med segern mot Häcken i söndags kan inte IFK sluta sämre än femma. Det är med mixade känslor Stig Torbjörnsen ser på säsongen som avslutas hemma mot Djurgården på lördag. 

– Alla hade i alla fall hoppats på topp fyra så vi kan spela om en Europa League-plats. Det var målet. Vi hade en dålig vår och en dålig start. Vi kom för långt efter och har för många poäng att ta igen. Det kommer inte gå. 

– Vi har spelat ganska bra fotboll faktiskt och kom till tredje rundan mot Hapoel Beer Sheva och hade väl en sju-åtta matcher där vi inte släppte in något mål. Vi har gjort en bra säsong, men jag tycker vi skulle ha haft fyra poäng till för att vara med där uppe.

Ishaq Abdulrazaq fyller 18 i maj. Då kan IFK skriva kontrakt med supertalangen.
Ishaq Abdulrazaq fyller 18 i maj. Då kan IFK skriva kontrakt med supertalangen.
Kontraktsläget i IFK

Alexander Jakobsen (utlånad till Kalmar FF, Johannes Vall (utlånad till Östers IF), Kalle Holmberg, Gudmundur Thórarinsson, Gustav Jansson sitter alla på utgående avtal. 

Kristoffer Khazeni, närmast från Sylvia, skrev på för två år. Pontus Almqvist förlängde under säsongen sitt kontrakt som nu gäller till och med 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!