IFK-tårar trots klar derbyseger

En besviken vinnare och en nöjd förlorare. En lite udda kombination efter division 1-derbyt på Östgötaporten.

Lovisa Gustafsson på väg att lura Lindös Anna Ekvall för att i nästa sekvens sätta 2-0.

Lovisa Gustafsson på väg att lura Lindös Anna Ekvall för att i nästa sekvens sätta 2-0.

Foto: Fredrik Rosander

Fotboll2019-09-28 18:03

IFK Norrköping var rejält mycket bättre än Lindö i den sista omgången men trots seger med 4–0 (2–0) var det besvikelse och tårar hos de vitblå efter slutsignalen. Jitex hade behövt tappa poäng. Det gjorde man inte och därmed missade IFK seriesegern, och kval till elitettan med en ynka poängs marginal.

– Vi hade hoppats på Bergdalen (1–3 mot Jitex) men det lyckades inte. Många av oss hade hoppats, då blir det som en tung smäll igen. Många tjejer hade verkligen verkligen velat kvala, och även vi ledare, sa IFK-tränaren Christin Lilja efter att ha tröstat flera gråtande spelare.

Derbyt blev aldrig ens spännande. Lovisa Gustafsson satte ledningsbollen redan i tredje minuten och därefter var det i stort sett spel mot ett mål.

– Vi var jättebra, skapade mycket lägen. Det mattades lite i andra, men vi gjorde det vi skulle. Året har varit jättebra, alla har bidragit och vi har fått ihop gänget. Vi har börjat en väg som man får fortsätta på, det blir toppen, sa Lilja vid avbytarbåset.

Troligen blir det hon och Anna Eriksson som tränar laget även 2020. 

– Vi har diskussioner, Anna och jag trivs jättebra och det är bra folk runt om oss. Vi har verkligen hittat varandra i våra roller, sa Lilja.

Lovisa Gustafsson var matchens stora dominant med tre mål, och även en assist till Ebba Sjögrens 4–0 tidigt i andra halvleken. Lovisa har tvingats vila över tre månader på grund av hjärnskakning. Nu var hon tillbaka från start för första gången, och visade vad hon betyder för lagets anfallsspel. Med en frisk Lovisa hela säsongen hade mycket väl kvalplatsen kunnat vara IFK:s.

– Det har varit riktigt jobbigt, men skönt att vara tillbaka. Det var roligt att spela men andraplats för andra året i rad är riktigt surt. Det är både bra och dåliga känslor just nu. Hoppas det blir tredje året gillt, att vi har turen på vår sida med stolpe in istället för stolpe ut, sa Lovisa.

Trots bara elva matcher har Lovisa hunnit göra hela 14 mål.

– Jag hade som mål att nå bättre än förra året, det var 17 då men det gick inte. Jag är jättenöjd ändå, sa Lovisa, som klart och tydligt meddelade att hon gärna stannar även nästa säsong.

– Ja, jag vill vara kvar.

Motståndaren Lindö hade inte mycket att sätta emot det tyngre hemmalaget, men tack vare sex måls bättre målskillnad än Sjömarken klarade de att hänga kvar, vilket också var målsättningen för nykomlingen.

– Det är vi jättenöjda med, men vi gjorde ingen bra match. Det spelar mindre roll när det räcker ändå. Det viktiga var att hänga kvar och det har vi klarat. IFK var mycket starkare än oss, bara att erkänna. Skönt att vi kunde hålla undan för det kunde ha dragit iväg om vi inte haft rätt attityd, som vi ändå visade, sa Lindös tränare Patrik Månsson.

Målen: 1–0 (3) Lovisa Gustafsson, 2–0 (44) Gustafsson, 3–0 (49) Gustafsson (straff), 4–0 (52) Ebba Sjögren. Publik: 235.

Lovisa Gustafsson (i mitten) bidrog till en hel del IFK-jubel.
Lovisa Gustafsson (i mitten) bidrog till en hel del IFK-jubel.
Karta: Östgötaporten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!