Det kan handla om prestationsångest, rädsla för att misslyckas, identitetssökande en stressande skolsituation och oro över framtiden.
"Ett antal spelare inom IFK Norrköpings ungdomsverksamhet har den senaste tiden berättatom anledningar till varför de, enkelt uttryckt, inte mår bra", skriver klubben i ett pressmeddelande.
Nu vill IFK starta en bredare diskussion kring frågan och även inspirera fler klubbar att ta upp frågan och arbeta med den. IFK vill driva utvecklingen för att nå ett mer välmående elitfotbollssammanhang, skriver man vidare i sitt pressmeddelande.
"Att normalisera problemet kommer förhoppningsvis innebära att fler vågar acceptera och prata om hur de egentligen känner och mår – något som kommer gynna såväl människan som fotbollsspelaren."
Under 2016 startar IFK arbetet med att kartlägga hur situationen ser ut på den egna ungdomssidan och efter det kommer man lägga upp en plan för att jobba vidare med frågan.
"Socialstyrelsen rapporterade 2013 om den ökande problematiken där depression, ångestsjukdomar och missbruk växer i åldersgruppen 18 till 24 år. Allt fler ungdomar rapporterar även om psykiska besvär såsom oro och ängslan, vilket är varningstecken för senare psykisk sjukdom samt ökad risk för suicidförsök. Dessa besvär finns såklart även inom elitfotbollens vardag och ju mer föreningen grävt i frågorna har vi förstått att olika grader av psykisk ohälsa har funnits och finns mitt i vår förening", skriver IFK.