Matchhjälten trodde han kom för sent

Han trodde han kom för sent upp. Det blev perfekt. "En fantastisk känsla", säger Rasmus Lauritsen om segernicken.

Segervrålet.

Segervrålet.

Foto: TT

Fotboll2019-10-27 19:13

Kallt, mållöst och ganska så trist. Häcken–IFK Norrköping var på väg att rinna ut i en match som snart skulle vara glömd. 

Då fick vi ett par laddade slutminuter. Goodswill Ekolo drog på sig rött kort. 

En korkad utvisning som gav "Peking" energi att gå för en segerboll. Och den kom. 

En kort hörna från Lars Krogh Gerson till Alexander Fransson. Kaptenen tog emot, tittade upp och måttade mot bortre delen av straffområdet. 

Där älskar Rasmus Lauritsen att komma smygande och är dessutom dödligt giftig när han får träff med pannan.

1–0 bakom Peter Abrahamsson.

– Jag trodde att jag kom för sent upp. Det var en snabb hörna, men jag tänkte: "Jag kör" Det var bara att sätta dit skallen. En fantastisk känsla, berättar matchvinnaren om målet som var hans fjärde för året i allsvenskan.

Lägg till fullträffen, med skallen såklart, i Europa League-returen mot Hapoel Beer Sheva så är det ingen tillfällighet att dansken klassas som en av seriens bästa huvudspelare.

Häckens tränare, Andreas Alm, tog själv upp det på presskonferensen:

– Jag tycker Lauritsen är seriens topp tre på huvudet. Offensivt och defensivt. Danielson (Marcus, Djurgården) är också bra, men han (Lauritsen) touchar alla bollar och dessutom gör han mål. 

– Det är en bra huvudspelare som vi har koll på, men det räcker inte för han kommer göra mål ändå ibland, säger Alm.

Lauritsen som inte var ordinarie i backlinjen när säsongen startade har krigat sig in i både startelvan och fansens hjärtan.

– Det var en tuff start för Lauritsen, första tio omgångarna var det inte självklart att han skulle starta. Sedan har han växt in i det och med sin spelstil vunnit mycket förtroende från mig och övriga spelare och publiken. Det är en riktig försvarsspelare som dessutom är livsfarlig på offensiva fasta situationer, säger Jens Gustafsson.

Själv strålade dansken av lycka efter vad han själv kallade en "bra dag på jobbet".

– Nollan, mål och seger, myser Lauritsen.

Och fortsätter:

– Nu hoppas vi att miraklet lever för en fjärdeplats. Kryss här och det hade varit kört. Nu kan det bli en rolig avslutning.

Spelmässigt var det inte så att det slog gnistor om IFK i sista bortamatchen. En storspelande Isak Pettersson klev, jämte Rasmus Lauritsen, upp som de stora segerorganisatörerna.

Även om Pettersson sin vana trogen var ödmjukheten själv.

– Det var ganska stabilt tycker jag, tillsammans med de jag har framför mig. 

Det blev en händelserik avslutning?

– Häcken är bra. De har många skickliga spelare. De kommer till rätt så många lägen. En del blockade skott, sedan fick jag göra ett par räddningar. 

Det var två parader som stack ut från Pettersson. I första skruvade ade Ahmed Yasin och IFK-målvakten sträckte ut och sista Häcken-chansen när Viktor Lundberg, via en touch på vägen, drog iväg ett skott som stoppades av Pettersson upp i ena krysset.

– Jag trodde han var lite för kort för att ta sista, säger Jens Gustafsson med ett leende. 

Han är uppe i 15 nollor nu?

– Det ska han självklart hyllas för, men utan ett hårt arbetande kollektiv framför honom hade det inte varit möjligt. Vi har blivit välorganiserade och svåra att få hål på, säger IFK-managern. 

Rasmus Lauritsen och Alexander Fransson firar danskens mål.
Rasmus Lauritsen och Alexander Fransson firar danskens mål.
Matchfakta

BK Häcken–IFK Norrköping 0–1 (0–0)

Målet: 0–1 (88) Rasmus Lauritsen. Domare: Magnus Lindgren. Publik: 2 969. Varningar, Häcken: Goodswill Ekpolo, Rasmus Lindgren, Ali Youssef. Utvisning. Goodswill Ekpolo. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!