Så ska IFK förhindra risk för nytt kaos mot Djurgården

2019 slutade det i mycket kritik och en match som av flera beskrivits som den värsta de gått på. I höst kan Djurgården återigen säkra ett guld i Norrköping. "Där vill vi inte hamna igen", säger säkerhetschefen Johan Schollin om kopplingen till senast.

Johan Schollin vill slippa uppleva samma scener som när Djurgården vann SM-guld i Norrköping 2019.

Johan Schollin vill slippa uppleva samma scener som när Djurgården vann SM-guld i Norrköping 2019.

Foto: Bildbyrån och Kenny Wiis

Fotboll2022-09-20 15:00

2 november 2019 säkrade Djurgården sitt SM-guld i sista allsvenska omgången via krysset mot IFK i Norrköping. 2–2 slutade matchen, men det är inte anledningen varför IFK-fansen minns slutomgången.

Det var allt som hände runt omkring. 

Djurgårdarna kom till stan i stora mängder inför guldavgörandet och kom över biljetter överallt på arenan – även sektioner avsedda för hemmapubliken. Det gjorde att publik blandades, vanliga barnfamiljer med bortasupportrar som inte skulle eller borde suttit där. 

Många klagade på säkerheten runt arrangemanget som också slutade med bland annat att IFK fick be de egna fansen om ursäkt och dessutom en polisanmälan mot IFK som arrangör. 

Djurgården leder just nu allsvenskan med en poäng, och i näst sista omgången, den 31 oktober, möts lagen igen på Platinumcars Arena. Svårt att inte se riskerna för att IFK står med samma scenario igen.

Hur tänker ni med tanke på det som hände senast?

– Vi ska ha möte om det imorgon (onsdag). Jag har tänkt på den här matchen sedan spelschemat sattes, säger säkerhets- och evenemangschefen Johan Schollin till Sporten. 

Du såg det redan då.

– Så är det ju. Sedan fanns en förhoppning om att de skulle tappa när de haft mycket Europaspel men de tuffar bara på. Och vi kommer inte kunna veta förrän ganska sent hur det kommer att bli, inte förrän veckan innan. Så vi får planera för att det är en guldmatch. 

Vilka lärdomar har ni med från senast?

– Framför allt att vi måste titta på fördelningen på läktaren. Ska vi tilldela Djurgården mer direkt och få ordning på det så? Kan och ska vi förbjuda Djurgårdsfärger på andra läktare? Det finns ganska mycket. Vi har haft lösa spånmöten hittills men imorgon måste vi sätta hur vi ska göra med biljettförsäljningen.

Är det ett magsår?

– Det är det absolut. Jag har börjat säkra upp personal. Det var länge sedan jag började och det får bli att jag tar in allt jag kan. 

Många har beskrivit det som en av de värsta fotbollsmatcherna de varit på.

– Så är det. Absolut. Där vill vi inte hamna igen. Nu är det näst sista omgången, det är måndag, jag vet inte om det spelar in. Men skulle de säkra ett guld så blir det mycket oavsett. 

Samtidigt är det inget helt enkelt dilemma, det här att styra var eventuella supportrar kommer över biljetter. 

Om man köper biljett på nätet, kan ni ha koll på exakt vem som köper vad då?

– Absolut kan vi göra det. Vi har haft lite diskussioner hur vi kan göra det. Vi försöker få rena sektioner. Om det sedan kommer någon till entrén och ser ut som vem som helst kan vi inte stoppa den bara för att den pratar stockholmska kanske, men vi kan säga inga djurgårdsgrejer inne på övriga läktare. 

Om den personen sedan beter sig olämpligt ändå inne på läktaren?

– Det är där mitt jobb kommer in (biljetthanteringen är mer på kansliet) med förberedelser så att vi har de resurserna så att vi kan flytta på de personerna i så fall. 

Var det ett problem 2019 att ni hade för lite personal?

– Egentligen inte. Jag hade kunnat haft dubbla styrkan och det hade inte räckt ändå. Så ... ja, både och. Men vi hade så pass mycket personal som vi aldrig haft någonsin innan. Jag tog in allt jag kunde få, det var vakter från Göteborg, Stockholm, Kalmar, Jönköping och överallt ... och det kommer bli så nu med, svarar Schollin och lyfter en annan fråga i sammanhanget:

– En svårighet med det här är polisens villkor. De har sin arenautbildning som kommer att villkora sådana här matcher. Där kommer jag säga att jag tycker en vakt som jobbat här i tolv matcher på ett år, som känner oss och känner våra supportrar, gör ju mer nytta än en vakt från Göteborg som aldrig varit på arenan men har den här utbildningen. Det slår lite fel. 

Schollin beskriver också en verklighet där det är svårt att hitta ordningsvakter, bland annat för att många slutade i samband med pandemin. 

– Jag har pratat med lagen i Stockholm och de har inte löst derbyna ens så de kommit upp i nivåerna (antalet vakter) som polisen villkorat.

Vad innebär det för er om ni inte skulle lyckas med det?

– Uppfyller vi inte villkoren är det jag som fysisk person som står på papperen. Vill det sig illa och blir en polisanmälan hamnar den på mig. Det är det jag försöker bolla. Säg att de skulle villkora 50 vakter, för att dra till med en siffra, där alla ska ha arenautbildningen. Lyckas jag då med det har jag 50 vakter. Kan jag istället ha 80 vakter, med 30 som inte har utbildningen, så är det jättebra men det får jag inte enligt de villkoren. 

Skulle du säga att ni som arrangör är bättre förberedda nu än 2019?

– Det hoppas jag verkligen. Jag var rätt ny i min roll här då. Vi lärde oss massor. 

Det som var en stor sak då var också att folk sålde sina årskort på nätet, kan ni förhindra det?

– Det är också en fråga för Frida (Bolin, på kansliet) hur villkoren ser ut nu. Då sa vi att det ska skrivas in i köpvillkoren, hur det står exakt vet jag inte. Man vill ju också att ett köpt årskort där någon inte vill gå mer ska kunna gå till någon annan istället. Det är en svår gränsdragning. Men när årskorten ligger ute på Blocket vill vi kunna gå in. Men det stämmer att det här var ett stort problem förra gången, vi hade djurgårdare på "Curvan" till och med. 

Ni kan vädja till folk i alla fall att inte sälja vidare?

– Det kommer vi ju göra. Vi trodde vi hade en bra plan då också och det kanske vi hade i grunden men i och med att så många hade köpt på en andrahandsmarknad så hade vi djurgårdare överallt ändå. Sedan har jag varit polis i tio år innan men var naiv att tro att det är vuxna människor och de kan väl bete sig. Att de skulle kunna sitta här, men det gick bevisligen inte. 

Johan Schollin upplever ändå en bra dialog med polisen om säkerhetsarbetet inne på arenan. 

– Det tycker jag. Vi har inte börjat prata med polisen nu än, men har börjat med att hitta ett datum för första mötet även för det. I det stora handlar det mycket om vår samverkan uppe i hytten mellan mig och den polis som är där. Så vi kan hjälpas åt. 

Hur många djurgårdare var det förra gången?

– Säg att det var minst 7 000–8 000.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!