Vändningen mot Hammarby fick Platinumcars Arena att koka – och hedersläktaren att jubla.
I alla fall delen med IFK-sympatier. Ordföranden Sakarias Mårdh och klubbdirektören Michael Sturehed mådde rätt så bra vid slutsignalen.
– Lättnad. Andra halvlek var lite roligare än första, säger Sturehed dagen efter urladdningen där 0–1 blev 4–1.
Tre tunga poäng till IFK Norrköping som fick näring i botten av den allsvenska tabellen och blott andra segern på de 13 senaste omgångarna var ett stort kliv mot nytt kontrakt.
Ett motigt 2022 har varit påfrestande för spelare, ledare, supportrar och klubbledning – men det finns ljuspunkter som sticker ut.
Som hemmasnittet.
13 078 personer såg måndagsmatchen mot Hammarby. Ser vi till hemmasnittet totalt så ligger IFK sexa i allsvenskan med 8 451 åskådare per match.
– Det är lite som jag sa på medlemsmötet – vi har en otroligt hängiven och trogen publik men vi har även lyckats locka ny publik från när och fjärran, höll jag på att säga. Det märks att det är ett stigande intresse och det känner vi av, säger Michael Sturehed.
Det är inte så enkelt att framgång föder intresse?
– Det är bredare än så. Dels så tror jag man vill uppleva liveidrott efter pandemin. Idrotten har lyckats nå en ny publik. Det ser inte bara vi i IFK som märker av det. Storstadsregionerna drar mycket publik till sina matcher. Självklart är resultaten en aspekt i det hela, men man dras till att uppleva stämningen, dramatiken på plats och den upplevelse som Curva Nordahl bidrar med, menar Sturehed.
Stockholmslagen, Malmö och IFK Göteborg spelar i en egen division vad gäller publiksnitt på hemmaplan där AIK och Hammarby lockar drygt 26 000 personer per match.
Malmö snittar strax över 18 000, Djurgården strax efter och IFK Göteborg snittar 14 660.
Sedan kommer IFK Norrköping.
– Vi kommer slå snittet från 2019 (8 476), konstaterar Sturehed.
Har ni gjort något speciellt för att dra folk?
– Det är ett jobb som pågår hela tiden. Vi annonserar, jobbar aktivt med sociala medier och har även försökt fördjupa samarbetet med fotbollsfamiljen och våra omkringliggande klubbar som vi har ett samarbete med. Det har gett oss en bredare publik även utanför regionen i Finspång, Söderköping, Västervik. Vi kan se var biljetterna köps ifrån och vi sitter i en bra sits då vi kan erbjuda något unikt på herrsidan i länet, menar Michael Sturehed.
– Vi har bättre intäkter på evenemangen än vad jag trodde från början.
Vad betyder det?
– Att skapa intäkter på ett smartare sätt. I många föreningar ser man till att fylla arenan. Det är bra i sig, men man måste fylla den med betalande publik över tid och sätta ett värde på den produkt man har. Vi jobbar mycket med prissättningen. I framtiden kommer det bli dyrare att köpa ju närmare matchstart man kommer. Prissättningen kommer variera vilket lag vi möter, med mera.
Michael Sturehed som sitter på dubbla stolar som klubbchef-och marknadschef är igång med planeringen inför 2023 på intäktssidan.
– Vi håller på med ett arbete med att bygga om intäktsstrukturen. Försäljningen till 2023 kommer starta redan nu, i september.
Hur går det med Västra Staden?
– Transaktionsavtalet är klart. Försäljningen kan påbörjas under hösten. Det kommer bli en bra affär för IFK, men det är Norrköpings Idrottspark AB som äger marken. Markförsäljningen kan börja att ske under hösten men det kan ta ett par år innan man ser bostäderna.
Hemmasnittet
AIK: 26 532. Hammarby: 26 016. Malmö FF: 18151. Djurgården: 17838. IFK Göteborg: 14660. IFK Norrköping: 8 451.