Oilers har hämtat luft och kraft i division 1 och är suget på en återkomst till allsvenskan. Förra våren föll man med ett mål mot Älvsjö i den avgörande kvalmatchen.

I år vann man sin division 1-serie och är rimligen ett år bättre.

– Klart vi vill att Åby ska tillbaka till allsvenskan så att vi kommer till en miljö där vi kan utvecklas ännu mera. Men om vi inte skulle gå upp nu är det ingen katastrof heller. Det kan till och med vara bra för våra unga spelare att utvecklas ännu mera i ettan. Men oavsett hur det går i kvalet kommer jag stanna i Åby. Jag trivs jättebra i klubben och det är som en andra familj, säger målvakten Fredrik Nordström som har haft huvudansvaret framför Henrik Åhs mellan stolparna.

Den 29-årige byggnadsingenjören från Örebro flyttade till Linköping för studier för sju år sedan. Han bor kvar där än och i den första kvalomgången väntar just hans före detta klubb Linköping FBC.

– Det är elitlagets utvecklingslag men det finns ingen kvar där från min tid. Jag fick även vara med två säsonger i SSL med lite sporadiska inhopp, minns Fredrik.

Kvalet mot Linköping avgörs i bäst av tre matcher där Åby börjar hemma på söndag och har hemmaplansfördel helgen efter i en eventuell tredje matchl.

I den sista kvalrundan väntar antingen Tullinge eller Värmdö för slutkampen om en allsvensk plats.

Åby har vunnit båda de tidigare matcherna mot Linköping den här säsongen, men framgång är en färskvara och i kval kan det mesta hända.

– Vi har ganska bra koll på hur de spelar men det viktigaste är att vi fokuserar på vår match. Vi har varit bra på slutet och om vi kommer upp och kan leverera på vår hundraprocentiga nivå, då är vi väldigt bra, konstaterar Fredrik Nordström.

Åby har alltid stått för en offensiv innebandy och vräkt in mål men i år har defensiven snäppats upp också.

– Vi snittar väl tio mål framåt och det är ju bra och kul för publiken. Nu har vi ju lyckats släppa in lite färre också och det är ju jag som målvakt glad för. Det är ju lite min grej, haha.

Är det din förtjänst eller hela försvarets?

– Jag var väl varit skaplig några matcher men det har hänt mycket med många spelare. Vi har tagit steg framåt både offensivt och defensivt och har tre fulla femmor som går bra nu.

Det kan behövas för ett lyckosamt kval.

Åbys hemmamatch på söndag, med matchstart 16.00, direktsänds på både nt.se och corren.se.