Tre ligalag med skilda förutsättningar

Ett lag siktar på slutspel, ett är helt nytt och ett fick ihop en trupp först i sista stund.

Svärtingetjejerna siktar mot slutspelet i högsta ligan.

Svärtingetjejerna siktar mot slutspelet i högsta ligan.

Foto: Fredrik Rosander

Futsal2019-10-25 10:00

Damernas högstaliga i futsal, RFL, inleds i veckoslutet. I en av de sex regionala serierna, östra Götaland, finns tre lag från Norrköpingsområdet med – Svärtinge, Ektorp och Norrköping FK.

För Svärtinge blir det tredje säsongen i ligan. De två tidigare har varit ganska olika varandra.

– Första året var ett läroår där vi blev väldigt hårt straffade för våra misstag. Förra säsongen trillade polletten ner, spelarna kom på det på nåt sätt och då blev vi tvåa, säger Johan Stjerna, tränare i Svärtinge SK.

Laget var oerhört nära att bli en av landets åtta klubbar till slutspel, men föll på den berömda mållinjen.

– Segrarna i de totalt sex grupperna samt de två bästa tvåorna når kvartsfinal. Vi blev tredje bästa tvåa, missade med 0,1 poängs skillnad, berättar Johan om fjolårsdramatiken.

Nu är tanken att man ska nå hela vägen.

– Lagets målsättning är slutspel. Jag tror att det blir en tuffare serie än tidigare, men samtidigt har våra spelare fått ett års ytterligare erfarenhet, säger han.

Alla utom tre i Svärtingetruppen spelar även fotboll i klubbens division 2-lag.

Nystartade Ektorp FK har inte riktigt samma höga ambitioner under sin premiärsäsong.

– Vi ville ha förebilder för unga tjejer och då räckte det inte att bara ha ett herrlag. Det känns viktigt att ha en jämställd förening. Så här första året satsar vi på att hålla oss kvar, det ska inte vara omöjligt, säger Hanna Wahlstedt, damansvarig i klubben.

Flertalet av spelarna har anslutit från stadskonkurrenten Norrköping Futsalklubb. Slaven Novoselac, tidigare bosnisk landslagsman, är nykomlingens rutinerade tränare.

NFK:e nye sportchef, Mirza Tule, har haft en svettig tid med att överhuvudtaget få ihop en trupp efter alla avhopp till Ektorp.

– Att så många som 85–90 procent av spelarna i förra säsongens trupp skulle välja Ektorp hade vi inte räknat med. Vi kände att vi behövde etablera ett samarbete med en vanlig fotbollsförening, men vi fick nej från upp emot tio klubbar. Jag har varit extremt stressad senaste veckan, men nu i sista stund kom vi överens med Kimstad, vilket är en bra lösning, säger Mirza.

Han räknar med att NFK kan ha en trupp på runt tolv spelare kommande säsong, flertalet alltså fotbollstjejer från Kimstad. Natalie Söderberg är den enda som är kvar sen i våras. 

– Med de här förutsättningarna måste vi vara ödmjuka och inse att vi startar lite från noll igen. För oss handlar det om att skapa en positiv grupp och förbättra oss varje dag, säger Mirza.

NFK:s sportchef Mirza Tule.
NFK:s sportchef Mirza Tule.
Karta: Billbäcks Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!