Anledningen var att pappa Erik kom från Norrköping. Den 14-årige sonen tog intryck och julklappsboken om hur man skapar en egen hemsida kom väl till pass. I pojkrummet i Nacka skapades Go Peking.

Onsdagen 4 mars var själva 20-årsdagen.

– Jag glömde lite bort det, men det får bli 20-årsjubileum hela året. Jag har tänkt mycket på hur snabbt de här 20 åren har gått. När Go Peking startade fanns inte IFK:s egna sajt. Då var det den enda hemsidan om IFK Norrköping. Det var därför den blev stor. Så kunde det gå till 1998, säger Jörgen.

Artikelbild

| Jörgen Löwenfeldt.

Innan sajten fanns gick Jörgen till biblioteket för att läsa om IFK i Norrköpings Tidningar och Corren.

– Jag kände ingen som höll på IFK. Det gjorde att mitt intresse blev så otroligt mycket starkare, när det trycktes tillbaka från alla håll. När jag bodde i Norrköping gick mitt IFK-intresse ned, för där höll ju alla på IFK. Det fanns ingen att bråka med.

Det hade sina problem att dra igång sajten som ung tonåring.

– Jag låtsades att jag var 30. Jag lyssnade på vuxna som skrev och försökte härma och lära mig. Jag lärde mig att skriva genom Go Peking. Jag skrev över tusen artiklar där och antalet inlägg på forumet vågar jag inte ens gissa. Bästa skolan var att debattera dygnet runt i 20 år.

Först tio år senare avslöjade han sin ålder.

Nu fyller han snart 35 år och är romanförfattare och journalist. Han jobbar som ansvarig på Internetmuseum.

Det stora genomslaget kom med forumet, Gnällbänken, där alla kunnat vädra åsikter under mottot Go Peking, IFK Norrköping, kärlek och politik. Med samma upplägg som då, med det senaste inlägget överst i flödet.

– Man får prata om annat än fotboll. Det är många akademiker som skriver där, allt från psykiatriker, kändisar, diplomater. Mest engagerade brukar vara studenter, killar mellan 23 och 28. När de blir trötta på plugget analyserar de IFK i stället. Debatten har varit hög, så många har blivit beroende. Jag har lärt känna hundratals personer genom den här sajten, säger Jörgen som själv är inne tio gånger om dagen.

Numera är det inte många som känner till att namnet kommer från en tid när det klagades på läktarna om hur mycket bättre det var förr.

Namnet på forumet hämtades från Pär Morells då nedlagda hemsida Snoknet.

Tonen har varit rumsren.

– Vi har nästan aldrig behövt ta bort ett inlägg. Två eller tre gånger om året.

Drivkraften för Jörgen var att förändra den klubb han inte var nöjd med.

– Jag ville vara med och påverka. Under många år gick IFK i fel riktning. Man satsade på spelare man hittat i sin faxapparat som man inte hade någon koll på, struntade i egna talanger, hade inget spelsätt, sparkade tränare och hade ingen struktur alls. Man åkte ur allsvenskan och nästan superettan. IFK var en klubb på dekis. Det fanns inga pengar.

Jörgen hyllar Peter Hunts intåg i klubben. Hans lyhörda sätt mot supportrarna.

– Tidigare såg ledningen supportrarna som ett hot.

Det är en total kontrast till dagens IFK, tycker Jörgen.

– Numera är det inte så mycket att klaga på. De stora dragen är väldigt bra. Jag tror inte IFK har så mycket att lära av supportrana nu, men det fanns en tid när man hade det.

Framtiden för sajten?

– Jag driver inte sajten längre. Jag önskar att det kommer nya entusiaster. Kanske något samarbete med Kamraterna.net som har jättemycket energi. På slutet av 90-talet startades Peking Fanz och Go Peking, sedan dess har det inte hänt mycket.

På många sätt har kärleken till föreningen i Norrköping tagit Go Peking före utvecklingen.

– Vi kallade det för Go Radio, det var innan poddar fanns. VI fick möjlighet att ställa frågor på riktigt till Janne Andersson och andra.

Under åren har det även funnits radio, krönikor, nyheter och matchbevakning med stor redaktion.

– Jag trodde jag hade fått cancer i örat. Jag pratade så mycket i mobiltelefon med Kim Selander. Han pratade två timmar om dagen.

Så kom 2015.

– Att IFK tog SM-guld. Helt ofattbart. Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva det under min livstid, när man tänker på superettaåren.

Jörgen följer fortfarande sitt IFK. Han såg premiären tillsammans med sonen Jonas.

– Det var mycket intryck, så han somnade i bilen efteråt. Det första han sa när han vaknade var ”ska vi dit igen imorgon också”? De har fått en ny supporter. Men min dotter har börjat hålla på Hammarby. Jag fick fokusera på den som var formbar.

Hur kommer det att gå för IFK i år?

– Många med mig förväntade sig att det skulle kunna bli guldstrid i år. Men, jag ser att det finns problem. Andreas Johansson och Daniel Sjölund kan inte vara lika duktiga som tidigare. Topp fem och klarad generationsväxling så är jag nöjd. Att bli ett topplag över tid handlar enbart om ekonomi och den matchen gör IFK väldigt bra. Sen är jag lite rädd för när Peter Hunt slutar. Han får gärna fortsätta så länge han vill. Han har drivit IFK så oerhört långsiktigt, tycker jubilaren Jörgen Löwenfeldt.