En vanlig jobbmåndag på Östgötaporten – men ändå inte.

Jens Gustafsson fyllde 40 men pratade hellre fotboll än födelsedagsplaner när han blåste av träningen.

– De håller säkert på och planerar något, jag vet inte, säger IFK-managern och syftar på arbetskamraterna i ledarteamet.

Vad önskar du dig?

– Jag vill att vi gör en bra avslutning. Uppriktigt så tycker jag vi har byggt en bra plattform för att göra det. Det är allt jag vill ha.

Skåningen som nyligen förlängde sitt managerkontrakt med ytterligare tre år är på väg mot sin bästa placering i IFK.

Jens Gustafsson släpar inte fötterna till jobbet.

I hans ögon är det inte många fotbollsjobb i landet som överträffar det han sitter på.

– Att stiga upp på morgonen och jobba med de här spelarna är väldigt roligt. De här två och ett halvt åren har varit väldigt roliga.

Vad har du för förväntningar på de kommande tre?

– Vi tränare kräver hela tiden utveckling hos spelarna. För att det ska komma till stånd så är det väldigt viktigt att vi själva utvecklas. Det tror jag vi alla står inför när det gäller fotbollen. Den ständiga utvecklingen, den går snabbare och snabbare.

Är du självkritisk?

– Alltid.

Så att det är sunt, är du aldrig nöjd?

– Jag tror inte på att springa runt och vara nöjd kring det vi gör. Att vara supporter till laget är inte min uppgift. Min uppgift är att vi ska bli bättre än vad vi var i går. Då får jag förhålla mig så i mina tankar också.

Under Gustafssons tid i klubben har IFK sålt spelare i en historisk utsträckning.

Det ger föreningen "en frihet" som han själv väljer att uttrycka det.

– Det är väldigt bra. Andra pratar om tv-pengar 2020. Vi har en plattform där vi inte behöver fundera över hur vi ska klara oss och ta oss framåt i den här världen som de flesta andra faktiskt får hantera.

– Om man ser tillbaka de senaste åren så är det väldigt föränderlig spelartrupp. Till viss del vill vi gärna att det ska fortsätta vara så, då vet vi att vi hart gjort bra resultat. Men vi önskar att den stabiliserar sig lite längre än vad den gjort sista tiden.

På torsdag kommer de isländska talangerna Oliver Stefánsson (född 2002) och ett år äldre Isak Bergman Jóhannesson till Östgötaporten för att visa upp sig.

– De kommer träna med A-laget torsdag och fredag. Möjligen även med Sylvia men det är inte fastställt, säger Jens Gustafsson som även kommer ta emot Stefan Teitur Thordarson och Steinar Thorsteinsson senare i höst.

Bortsett från de spelare som är upptagna med landslagsspel så är inte Andreas Johansson med och tränar med kollektivet. Kaptenen räknar med att gå för fullt igen på torsdag.

– Nu springer jag utan att vara tejpad och ska inte behöva spela på sprutor mer, meddelar Johansson.

Simon Thern som tog det lugnare i förra veckan tränar igen.

Joseph Baffo har redan varit och visat upp sig. Nu kommer en kvartett intressanta islänningar. Det lär inte bli någon mer provspelsaktivitet enligt Jens Gustafsson.

– Vi kommer spela relativt länge jämfört med tidigare år. Vi spelar sista matchen 11 november, efter det kommer vi inte ha så mycket fotbollsverksamhet utan mer fysverksamhet och alternativ träning. Vi kommer fokusera på de som är här, säger IFK-managern.