Final four i USM och RM blev verkligen en fullträff för arrangörsklubben Dolphins som hade tre lag kvalificerade till slutspelshelgen.

Efter lördagens semifinaler hade också alla tre lagen tagit sig till söndagens finaler.

Först ut var Dolphins F15-tjejer i RM-finalen mot Eos som de vann med 69–56 (20–17, 21–20, 11–9, 17–10).

Artikelbild

| Tredje finalen gav ett SM-guld till Dolphins DU17-tjejer.

– Det blev tuffare än vad vi trodde. Vi trodde att vår press skulle ställa dem men de kom runt den och lyckades lägga i poäng, sa Magnus Eklöf.

Men efter andra perioden kunde Dolphinslaget ta ett visst grepp om matchen, och gjorde mer .poäng från bänken än vad Eos spelare klarade av.

– Tuva (Eklöf) la i en trepoängare med en och en halv minut kvar. Den blev matchavgörande, sa pappa och tränare som kunde klä sig i gulhattar och följa de andra finallagen.

Finalhelgens största drama kom mellan AIK och Dolphins. Matchen hade det mesta.

Artikelbild

| RM-guld direkt blev det för Dolphins Guldhattarna på. Dolphins F15-lag som spelade den första finalen under söndagen. Laget coachas av Magnus Eklöf och Clara Hellman till vänster.

AIK hade redan börjat fira under ordinarie speltid, men Dolphins pressade fram en första förlängning.

Där låg Dolphins på nytt under, men med 0,6 sekunder kvar spelade Jacob Burke fram Hugo Lilja, som la i förlängningen 83–83.

Artikelbild

| Ida Gustavssons långa ”Buzzer Beater”, på slutsignal för den tredje perioden knäckte Lobos.

– Jag hade missat en del innan och jag ville visa att jag kunde för coachen. Det tog jag som en fin möjlighet, sa Hugo som förlängde dramat.

Men i slutminuterna fällde åldersgruppens MVP, Valter Lumpus, den avgörande försvarsreturen och kunde lägga i avgörande tvåpoängaren som 91–87 som gjorde att Dolphins inte hann ikapp.

Artikelbild

| Jacob Burke var spelfördelaren i Dolphins som till slut fick ge sig efter dubbla förlängningar i slutspelets största matchdrama mot AIK.

– Jag är stolt över prestationen. Det är viktigt att förstå att vi inte spelar bara för att "fuska" oss till ett guld. Det är inte värt allt när vi pratar om utveckling. Vi kunde ha gjort taktiska saker som vi kanske hade givit bättre utdelning, men vi ville spela i ett högt tempo trots att de är trötta. Det är sådant som utvecklar spelare, sa Mikko Rippinen efter 93–87, lagets andra finalförlust på två år.

Att de kom lite närmare, var en klen tröst.

Artikelbild

| Ida Ojala som tränat med Dolphins A-trupp under våren visade säkerhet under korgen och blev slutspelets MVP.

Lobas från skånska Lomma spelade en uppoffrande basket i damernas U17-final, men hade inte Dolphins längd och bredd. Till slut kunde Johan Linds tjejer nöta ned skånskorna.

Tredje perioden tippade över till Dolphins fördel, extra knäckande var Ida Gustavssons långa "Buzzer Beater", på slutsignal från halva planen. Med 84–69 på resultattavlan kunde jublet bryta ut.

Artikelbild

| Hugo Lilja gav laget nytt liv med en ny förlängning i finalen.

Ida Ojala var en stark faktor under korgen, tillsammans med Moa Löfgren och Karolina Andersson. De spelarna saknades i Lobas.

Glädjen var stor efter slutsignalen.

– Känns underbart, vilken glädje, sa Ida som blev finalspelets mest värdefulla spelare, MVP, efter tredje USM-finalen som äntligen gav guld.

Hur firar du det?

– Umgås med sina lagkamrater och verkligen ha jättekul med dem.